Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Táborfalván tanácskoztak a logisztikai központ vezénylőzászlósai

Szöveg: honvedelem.hu |  2015. május 21. 17:15

Az MH Anyagellátó Raktárbázis Táborfalvi Bázisparancsnoksán a napokban rendezték meg az MH Logisztikai Központ (MH LK) idei kihelyezett, két napos vezénylő zászlói konferenciáját.

A rendezvény több szempontból is rendhagyó volt. Egyebek mellett ez volt az első olyan alkalom, amikor az MH Légijármű Javítóüzem, és az MH Katonai Közlekedési Központ vezénylő zászlósai már az MH Logisztikai Központ alárendeltségében vettek részt ilyen konferencián. A rendezvényre emellett meghívták a Honvéd Vezérkar, illetve az MH Összhaderőnemi Parancsnokság alárendelt alakulatainak logisztikai vonalán szolgálatot teljesítő vezénylő zászlósat is, illetve a tanácskozáson részt vett Kriston István főtörzszászlós, a Magyar Honvédség vezénylő zászlósa is.

1595994304

A konferenciát megnyitva Baráth István dandártábornok, az MH Logisztikai Központ parancsnoka kiemelte: nagyon jó kezdeményezésnek tartja, hogy a központ vezénylő zászlósa más katonai alakulatok rangidős altisztjeit is meghívta, hiszen egy ilyen kétnapos továbbképzés jó lehetőség a tapasztalatok cseréjére, illetve olyan problémák megvitatására, aminek eredményeképpen sokkal hatékonyabb, gördülékenyebb lehet a jövőben a logisztikai központ és a Magyar Honvédség más alakulatainak együttműködése.

Baráth dandártábornok az az MH LK-hoz újonnan alárendeltségbe került alakulatok vezénylő zászlósaival szintén ezen a rendezvényen találkozott először. Beszédében hangsúlyozta elvárásait az Altiszti Támogató Csatorna működésével kapcsolatban. Kiemelte: a humán-személyügyi döntések előkészítése, a szakmaiság megőrzése, és a kiképzési tevékenység felügyelete az a három fő terület, ahonnan elsősorban elvárja a vezénylő zászlósok támogatását a parancsnoki munka során.

1595994304

A folytatásban a résztvevők meghallgatták Kovács Miklós főtörzszászlós, az MH Logisztikai Központ vezénylő zászlósának elmúlt időszakra vonatkozó értékelését, illetve az elkövetkezendő hónapokra szóló feladatszabását. Kovács főtörzszászlós meghatározta azokat a prioritásokat, amelyeket az alárendelt vezénylő zászlósnak szem előtt kell tartaniuk tevékenységük során.

Délután elsőként az MH Anyagellátó Raktárbázis vezénylő zászlósa, tartott előadást a csapat, illetve a központi logisztikai szakképzés helyzetéről, ismertette azokat az idén megrendezendő logisztikai szakkiképzéseket, amelyekre a Magyar Honvédség összes alakulatától várják a katonákat.

Az MH Katonai Közlekedési Központ, illetve az MH Légijármű Javítóüzem vezénylő zászlósai pedig saját alakulataikról tartottak előadást, ismertetve felépítésüket, rendeltetésüket, és szerteágazó tevékenységüket.

A nap utolsó előadásában Kriston István főtörzszászlós a Magyar Honvédség altiszti kara előtt álló feladatokról beszélt. Kiemelte: az ehhez hasonló rendezvények nagyban előremozdítják a vezénylő zászlósi rendszer működését.

1595994305

A második nap a HM Védelemgazdasági Hivatal Lőkísérleti és Vizsgáló Állomásának lőterén kezdődött, ahol a vezénylő zászlósok egy technikai bemutatón olyan fegyverzeti eszközöket ismerhettek meg, amelyek csak néhány alakulatnál vannak rendszeresítve. Az érdeklődők ellenőrzött körülmények között ki is próbálhatták lőtudásukat, így mindenkinek lehetősége volt lövéseket leadni a Glock 17, a modernizált AK gépkarabély, az M4 gépkarabély, a Szép mesterlövész puska, illetve a Gepárd M1 fegyverekkel.

A lőtéri program után a házigazda, a táborfalvai bázisparancsnokság mutatkozott be. Fehér Ferenc őrnagy, a bázisparancsnok helyettese előadásában a bázis történetéről, elhelyezkedéséről, jelenlegi tevékenységéről beszélt, majd röviden szólt a központi raktározásról. A résztvevők ezt követően megtekintettek egy lőszer, és egy műszaki harcanyag raktárat is.

A rendezvény végén Kovács Miklós főtörzszászlós kiválóra értékelte a két napos eseményt. Kiemelte: a logisztikai központ történetében ez volt az első ilyen konferencia, melynek a résztvevői körét a jövőben még jobban bővíteni szeretné. Mindezt azért, hogy a Magyar Honvédség összes logisztikai egységnél, alegységnél szolgálatot teljesítő vezénylő zászlóst össze tudjon fogni annak érdekében, hogy hatékonyabb, gyorsabb, és sikeresebb együttműködés teremtődjön meg a logisztika minden ágában. Hozzátette: fontos, hogy a logisztikai szakterületen szolgáló altisztek érezzék szerepüket, és helyüket a Magyar Honvédség rendszerében.

1595994305

Fotó: MH Logisztikai Központ