Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tanácskoztak és hegyet másztak az érdekképviseleti vezetők

Szöveg: H. D. |  2014. augusztus 30. 17:03

Augusztus 22−24. között Szlovákiában rendezték meg a V4-es országok érdek-képviseleti vezetőinek találkozóját. Ezzel párhuzamosan zajlott a 19. nemzetközi katonai Kriván hegymászótúra, amelyre a Honvédszakszervezet (Hosz) delegációját, Czövek János elnököt, Lippai Csaba érdekvédelmi ügyvivőt és dr. Hajós Dezsőt is meghívta a Szlovák Katonai Szövetség (ZVAZ).

1595977853

Az érdek-képviseleti vezetők találkozóján a résztvevők tárgyalásokat folytattak az egyes országok védelmi szektorait érintő törvényi változásokról, az éves feladatok végrehajtását érintő költségvetési változásokról, valamint az aktuális szervezeti kérdésekről. Egyeztettek az Európai Katonai Érdekvédelmi Szövetséggel (EUROMIL) folytatott együttműködés kérdéseiről, továbbá a V4-es országok érdekképviseleti vezetőinek szeptember 11−13. között Budapesten megrendezendő találkozójáról.

A 19. nemzetközi katonai Kriván hegymászótúra augusztus 23-án, a tengerszint felett 1300 méteres magasságban található Csorba-tónál lévő szlovák nemzeti felkelés emlékművének megkoszorúzásával kezdődött. A Magas-Tátra nyugati szegletének impozáns csúcsa a 2494 méteren található Kriván, megmászását több évtizede minden évben a szlovák nemzeti felkelés Kriván környéki hőseinek szentelik.

1595977853

A több mint kilencórás hegyi túra alatt a résztvevők számára nemcsak az 1200 méteres szintkülönbség jelentett komoly kihívást, hanem a több mint 20 kilométeres távolság is. Ezen a napon több mint kilencszázan hódították meg a csúcsot, köztük a Hosz képviselői, a szlovák vezérkari főnök, illetve a cseh parlament felsőházának tagjai.

1595977853

Fotók: a szerző felvételei