Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tanfolyam a döntéshozatali folyamatról

Szöveg: Demény Andrea hadnagy |  2015. május 11. 21:14

Napjaink katonai kihívásainak megfelelni, a váratlan eseményekhez alkalmazkodni, feszített helyzetben döntéseket hozni nem egyszerű feladat. A parancsnok akkor sikeres, ha katonái azzá teszik…

Tehetik ezt úgy, hogy jól és szakszerűen előkészítik, megtervezik, megszervezik azokat a lépéseket, melyek egy feladat végrehajtásához szükségesek, illetve segíthetik abban, hogy hatásos és eredményes döntéseket hozzon. Rávilágíthatnak azokra a helyzetekre, melyek váratlan eseményeket, fordulatokat generálnak és kidolgoznak minden olyan részletet, melyek szakmailag az ő tevékenységét az adott helyzetben megalapozzák, alátámasztják.

1595993469

Az elemzés – tervezés, cselekvési változatok kidolgozása – végrehajtás – ellenőrzés folyamata az üzleti életben nem újdonság, a marketing egyik alapgondolata. A katonai döntéshozatali folyamat (MDMP – Military DecisionMakingProcess) is ezen a pilléren nyugszik és kiválóan megállja a helyét e területen is.

A tatai MH 25. Klapka György Lövészdandárnál a kijelölt szervezeti elemekben dolgozók az elméleti oktatás és a gyakorlati alkalmazás során, amerikai moderátorok segítségével, lépésről-lépésre vették végig a döntéshozatali rendszer minden egyes fázisát. A parancsnok legfontosabb feladata volt egy elképzelt műveleti helyzet tervezési folyamatának irányítása, megfelelő időkeretek között tartása, a tervezési direktívák meghatározása.

1595993470

A jól kidolgozott terv hozzájárul a hatékony feladat-végrehajtáshoz, alternatívákat biztosít, még akkor is, ha a végrehajtás közben az eredeti elhatározástól eltértünk. Az időtényező a folyamat meghatározó momentuma volt, hiszen a gyors és megfelelő döntés prioritást jelenthet a végrehajtás szempontjából. A parancsnok útmutatása, tapasztalata pedig kulcsfontosságú a siker szempontjából, hiszen az ő elképzelései, irányelvei alapján hajtják végre feladataikat a beosztott parancsnokok.

Az egy hetes tanfolyam során világossá vált, hogy az egységes tervezés kulcsa a tervezési folyamatban részt vevők szakszerű kiválasztása, alapos felkészítése. Ez biztosítja az elgondolások flexibilitását, alkalmazhatóságát és az optimális döntés meghozatalát.

1595993470

Fotó: a szerző felvételei

Címkéktanfolyam