Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tanfolyam leendő fegyverzetellenőröknek

Szöveg: Ács Gábor alezredes |  2016. március 19. 13:05

Fegyverzet-ellenőrzési tanfolyamot rendezett március 7-11. között az MH Kiképzési és Doktrinális Központ Fegyverzet-ellenőrzési osztálya. A kurzust sikeresen elvégző hallgatók a jövőben fegyverzet-ellenőrzési feladatokban vehetnek részt.

1596010552

A fővárosban megrendezett tanfolyamon a hallgatók megismerkedtek az Európai Hagyományos Fegyveres Erőkről szóló Szerződés – a CFE Szerződés -, valamint a Bizalom- és Biztonságerősítő Intézkedések 2011. évi Bécsi Dokumentuma alapvető előírásaival és az ellenőrzések típusaival. A fegyverzet-ellenőrzési osztály tapasztalt előadói betekintést adtak az ellenőrzések alapját jelentő adatcserébe, ismertették a diplomáciai csatornaként működő EBESZ hálózaton megküldendő fontosabb formátumokat és az éves adatcserék során átadandó adattárak felépítését, tartalmát.

A kurzus hallgatóinak a gyakorlati foglalkozásokon lehetőségük volt az adattár kezelésének gyakorlására – ennek során az előadó által meghatározott információkat kellett megtalálniuk az adattárakban.

1596010553

A fegyverzetellenőri szakma másik alappillérét a CFE Szerződés és a bécsi dokumentum szerinti ellenőrzések végrehajtása jelenti. Az előadások során szó esett a különböző típusú ellenőrzésekkel kapcsolatos előírásokról, melyek betartását vagy éppen be nem betartását az előadók saját tapasztalataikból merített élményeikkel támasztották alá.

Az elméletben elsajátított ismereteket a hallgatóknak lehetőségük volt a gyakorlatban is kipróbálni, a szolnoki MH 2. Különleges Ezrednél végrehajtott gyakorló értékelő látogatáson. Az ilyen típusú feladat célja, hogy az ellenőrök átfogó képet kapjanak a meglátogatott alakulat feladatairól, kiképzéséről és napi életéről.

1596010553

A tanfolyam befejezéseként a hallgatók az egy hét alatt elsajátított tudásukról adtak számot egy feladatsor kitöltésével. Zárásként pedig előadást hallgattak meg a fegyverzet-ellenőrzési osztály feladatkörébe tartozó harmadik elemről, a Nyitott Égbolt Szerződésről.

A tanfolyamot Szpisják József dandártábornok, az MH KDK parancsnoka zárta. Záróbeszédében kiemelte: a kurzus sikeres elvégzése lehetőséget ad a hallgatóknak arra, hogy a jövőben, mint bevonható ellenőrök, részt vehessenek Magyarország fegyverzet-ellenőrzési feladataiban.

1596010553

Fotó: Csoknyai Csaba alezredes