Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tanteremből a gyakorlótérre

Szöveg: Bencsik Mónika hadnagy |  2019. július 5. 10:47

Az önkéntes területvédelmi tartalékos szolgálat az indulása óta népszerű a nappali tagozatos diákok körében: legyen szó frissen érettségizett középiskolásokról vagy már az egyetemi féléveket taposó fiatalokról. Egyre többen jelentkeznek tartalékosnak.

1599205104
Elkezdődött a nyár, de számos olyan elkötelezett tanuló van az országban, aki nyaralás mellett a haza szolgálatát is választja szabadidejében. A tavalyi évben Pécsett alakult meg az ország első egyetemista hallgatói százada: 2018-ban 80 hallgató vett részt a 10 modult magában foglaló 20 napos felkészítésen, idén pedig további 20 fiatal mondhatja majd el a július 15-én és július 22-én induló 20 napos kiképzése végeztével, hogy különleges jogrendben, katasztrófahelyzet idején vagy egyéb katonai jellegű feladatokban bevethetők.

Hallgatói elkötelezettségét és a Magyar Honvédség munkáját a Pécsi Tudományegyetem is nagy örömmel támogatja, hiszen jelentős kedvezménnyel vehető igénybe a kollégiumi elhelyezés a kiképzés alatt. Miskolcon az alapfelkészítés egy része már lezajlott, Bács-Kiskun megyében pedig július 1-jén három helyszínen, a megyeszékhelyen, Hetényegyházán és Kiskunhalason kezdődött el a rekordlétszámú, közel 170 főt érintő kiképzés. A 10 modulban minden olyan kiképzési ágat érintenek a kiképzők, amelyekre a későbbiekben a tartalékosoknak szüksége lehet: egészségügyi ismeretek, katonai jog, harcászat, lövészet, tereptan-tájékozódás, logisztikai, műszaki ismeretek. A 20 napos felkészítés elméleti és gyakorlati foglalkozásokkal indul majd, a katonák pedig július 23-25. közt mutathatják be a tanultakat Tatárszentgyörgyön ahol az éleslövészet mellett fizikailag megterhelő harcászat és tereptan foglalkozások is része lesznek a felkészítésnek.

1599205104

A jelentkezők közt most nemcsak új belépők, azaz a 20 napos alapfelkészítésen résztvevők vannak, hanem ismeretfrissítő, 15 napos képzésre is kaptak behívót a tartalékosok: akik a 10 modult már elsajátították, a 11-12. modullal, azaz a vegyivédelmi ismeretekkel és a gépkarabély után a pisztolyra vonatkozó fegyverzettechnikai tudnivalókkal folytatják a képzést. Ők Tatárszentgyörgyön már nemcsak gépkarabély-, hanem pisztolylövészeten is részt vesznek majd.

Az alapfelkészítés elvégzésével azonban koránt sincs vége a tanulmányi lehetőségeknek: az alapfelkészítést követő évben a tartalékosok tiszti és altiszti szakképzésen is részt vesznek. Itt a tananyag elméleti része elektronikusan, e-learning formájában érhető el: az elektronikus vizsga és a két hetes gyakorlati képzés teljesítését követően minősül sikeresnek a kiképzés.

1599205104

Fotó: MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság archívum