Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Taps helyett most futással tisztelegtek a katonák

Szöveg: Búz Csaba főhadnagy | Fotó: a szerző |  2020. május 22. 21:34

Az egészségügyi dolgozók és fegyveres társszervek tiszteletére a Magyar Honvédség 2020. május 20-án Honvédelmi Országfutás a Magyarok Egészségéért elnevezésű eseményt szervezett Magyarország azon településein, ahol a honvédség katonái szolgálatot teljesítenek.

1596079891

A koronavírus elleni szabályok betartására vonatkozó szabályok figyelembe vételével a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár helyőrségeiben szolgálatot teljesítő katonák is részt vettek az eseményhez kapcsolódó futásban. A honvédségnél szolgálatot teljesítő katonáknak is fontos a fizikai állapotuk karbantartása, ezért mindenki önként vállalkozott a kijelölt táv lefutására. A négy órán keresztül tartó folyamatos futás alatt az alakulat katonái összesen több mint négyszáz kilométert teljesítettek.

A dandár debreceni helyőrségében Szloszjár Balázs dandártábornok, az alakulat parancsnoka nyitotta meg az eseményt. Kihangsúlyozta, hogy minden résztvevő biztonságosan, egymásra odafigyelve fussa le a távot. „Nagyon fontos az összetartás. Ez nem verseny, nem hirdetünk győztest. A cél az, hogy tiszteletet adjunk azon társfegyveres szerveknek, az egészségügyben dolgozóknak és azoknak, akik a jelenlegi vészhelyzetben is a frontvonalban vannak" – mondta a dandártábornok.

Hódmezővásárhelyen Bálint János zászlós többször is teljesítette a futást, amely útvonalának megtervezésekor kiemelt szempont volt a kórház, a rendőrség és a mentőállomás épületének érintése. „Magánemberként nagyon fontos számomra a futás és vezénylőzászlósként alapvetőnek tartom a személyes példamutatást. Fontos, hogy erkölcsileg és fizikailag is támogassuk azokat, akik a jelen pillanatban is a frontvonalban harcolnak" – mondta a zászlós.

A futás a teljes országot megmozgató rendezvény volt, amelyen a Magyar Honvédség valamennyi katonai szervezete részt vett.

1596079891