Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gyakorlati tudást szereztek az „Acélkockák” Pápán

Szöveg: Varju Kitti | Fotó: Dévényi Veronika |  2020. május 23. 7:40

Véget ért a kéthetes csapatgyakorlat az Acélkocka altiszti szakmai tanfolyamon résztvevők számára a Magyar Honvédség Pápa Bázisrepülőtéren. A katonák a bázison szolgálatban lévő kutató-mentő helikopterrel és különböző, földi kiszolgáló eszközökkel is megismerkedtek.

1596079892

Két héttel ezelőtt az „Acélkockák" az új H-145M típusú helikopterekkel érkeztek az MH 86. Szolnok Helikopter Bázisról az MH Pápa Bázisrepülőtérre. A bázison tartózkodásuk során a gyakorlatban láthatták mindazt, amit az altiszti szakmai tanfolyamon elméletben már megtanultak.

Repülőműszaki ismereteiket az alakulat repülést biztosító századának parancsnoka, Mészáros Zoltán főhadnagy segítségével bővíthették, aki elsősorban a Pápán szolgálatot adó kutató-mentő helikopterrel kapcsolatos munkafolyamatokat mutatta be számukra. De nemcsak ezzel a légi járművel foglalkoztak az altisztek, hanem különböző földi kiszolgáló eszközöket is szemügyre vehették.

1596079892

A század rangidős altisztje, Fodor Barnabás zászlós felügyelete mellett többek között aggregátort, utaslépcsőt, jégtelenítőt, elektromos és dízel vontatókat is megnézhettek, egyes eszközöket pedig ki is próbálhattak. Azon túl, hogy megismerhették mind a légi, mind a földi járművek működési elveit, az ezekkel kapcsolatos biztonságtechnikai ismereteket is elsajátíthatták.

Az altisztek elbúcsúztak ideiglenes képzési helyüktől. Távozásukkor Némethy Tamás törzszászlós, az MH Pápa Bázisrepülőtér vezénylő zászlósa kívánt nekik jó felkészülést és sok sikert a tanulmányaikat záró vizsgájukhoz.

GALÉRIA