Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tartalékos alapkiképzés Püspökszilágyon

Szöveg: Horniák Dóra |  2018. július 11. 10:03

Megkezdődött a katonai végzettséggel nem rendelkező önkéntes műveleti tartalékos katonák alapkiképzése Püspökszilágyon július 10-én, kedden.

1599190274
Mudra József ezredes, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár dandárparancsnok-helyettese köszöntötte az alakulat püspökszilágyi Kiképző Bázis és Lőterén a több mint hatvan, zömében húszas éveiben járó bevonulót, akik még nem rendelkeznek katonai előképzettséggel. Mudra ezredes elismerését és köszönetét fejezte ki azért, hogy ilyen fiatalon is érdeklődnek a honvédelem ügye és a haza védelme iránt.

1599190275
Az önkéntesek az elkövetkező hetekben részt vesznek – egyebek mellett – alaki foglalkozásokon, általános harcászati és lőkiképzésen, kapnak egészségügyi és műszaki kiképzést, valamint munka-, tűz-, baleset- és környezetvédelmi, jogi, hadjogi, és nemzetbiztonsági ismereteket is szereznek. A kiképzést gyakorlati és elméleti vizsga zárja.

1599190275
A kiképzés megkezdése előtt – egy hét időtartamban – felkészítő foglalkozást tartottak a kiképző katonák részére. A felkészítés alapvető célja az volt, hogy a kiképzők elsajátítsák az adott foglalkozások eredményes megtartásához szükséges ismereteket, valamint felfrissítse az általános katonai tudásukat. A program alatt minden olyan általános katonai tárgykört feldolgoztak, amelyeket át kell majd adniuk az önkénteseknek a kiképzés során, fő hangsúlyt fektetve az alaki, a harcászati és lőkiképzésre.

1599190275
Az idei kiképzés újdonsága, hogy először hívtak be olyan önkéntes műveleti tartalékos katonákat, akik az elmúlt években vettek részt az alapkiképzésen, ezáltal hatékonyan tudják támogatni a szakaszparancsnokok munkáját a részfeladatok megvalósításában, illetve segítenek beilleszkedni az újonnan bevonuló tartalékosoknak.

1599190275
Fotó: a szerző felvételei