Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tartsuk meg magyarságunkat!

Szöveg: Búz Csaba hadnagy |  2012. október 24. 15:11

Az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében szolgálatot teljesítő katonák is aktívan közreműködtek.

1595943621

A program ünnepélyes zászlófelvonással kezdődött Hódmezővásárhely főterén, ahonnan a megemlékezők a helyőrségi zenekar és a díszszázad vezetésével a Nagy Imre sétányra vonultak.

Prof. dr. Blazovich László Pro Urbe-díjas egyetemi tanár ünnepi beszédében a budapesti forradalomról, az azt követő megtorlásokról, illetve az események Hódmezővásárhelyre gyakorolt hatásairól is beszélt. Végül így fogalmazta meg ‘56 üzenetét: „Tartsuk meg magyarságunkat, nemzeti egységünket, mert amikor szétesett Róma, azok a népek maradtak meg utána, akik megtartották identitásukat."

Az őrségváltás után a helyi szervezetek, valamint az oktatási intézmények képviselői koszorúkat és a megemlékezés virágait helyezték el az emlékműnél, ahol a Magyar Honvédséget Huszár Ferenc alezredes, a Bocskai-dandár megbízott parancsnokhelyettese képviselte.