Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Peking: Washingtonnak nincs helye a szigetvitában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. október 24. 16:16

Peking szerint a hét elején Kínába érkezett amerikai küldöttségnek nem illetékessége közvetíteni Kína és Japán között a fennálló területi vitában – erre a kínai külügyi szóvivő utalt hétfői sajtóértekezletén.

A delegáció a Kínai Népi Diplomáciai Társaság (CPIFA) meghívására érkezett, s a korábbi médiajelentésekkel szemben nem tölt be „úgynevezett közvetítő szerepet" – hangoztatta Hung Lej (Hong Lei) szóvivő.
Mint mondta, az 1949 óta fennálló kínai szervezet a civil diplomácia területén működik, s a meghívók és vendégeik között ezúttal is a kínai-amerikai kapcsolatok, valamint más, „a két fél érdeklődésére számot tartó" kérdések lesznek terítéken.

A kínai-japán vitára utalva Hung megjegyezte, hogy az egészséges és stabil kapcsolatok mindkét ország népének érdekét szolgálnák, ezekhez azonban sürgető, hogy Japán elismerje és kijavítsa helytelen cselekedeteit, nézzen szembe a tényekkel és térjen vissza a Tiaojü-szigetek körüli vita megoldásának párbeszéddel és tárgyalásokkal történő megoldásának útjára.
A külügyi szóvivő hétfőn korábban megerősítette a pekingi álláspontot, miszerint a szigetcsoport Kínához tartozik, ősidők óta területének részét képezi és felette vitathatatlan szuverenitással rendelkezik.

Kína és Japán között az elmúlt hónapokban komoly feszültséget okozott, hogy Tokió „állami kezelésbe vonta" a Kelet-kínai-tengeren található, lakatlan Tiaojü-szigetek (japánul Szenkaku-szigetek) többségét. A lépés a kínai vezetésből heves diplomáciai tiltakozást, míg a lakosságból – helyenként erőszakba torkolló – kiterjedt tüntetéshullámot váltott ki.
Korábban amerikai forrásokból került nyilvánosságra, miszerint Richard L. Armitage volt amerikai külügyminiszter-helyettes más volt nemzetbiztonsági tisztviselőkkel Japánba és Kínába készül, hogy a feszültég enyhítésére törekedve közvetítsen a két ország között.