Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tavaszi emlékhadjárat – huszonhatodszor

Szöveg: Antal Ferenc |  2014. március 31. 16:23

Immár 26. alkalommal rendezik meg a tavaszi emlékhadjáratot, Közép-Európa legnagyobb katonai hagyományőrző rendezvénysorozatát a Magyar Hagyományőr Világszövetség, valamint a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség szervezésében. A negyedszázaddal ezelőtt útjára indult rendezvénysorozatot idén is az érintett önkormányzatok, művelődési intézmények és a helyi hagyományőrző egyesületek támogatják.

A tavaszi emlékhadjárat résztvevői saját korhű ruházatukkal, felszereléseikkel és történelmi fegyvereikkel huszonöt esztendeje idézik fel a magyar történelem legendás katonai sikereket felmutató hadi eseménysorozatát. Mintegy 100-120 lovas hagyományőrző − jórészt huszárok − járja be az 1849-es dicsőséges tavaszi hadjárat útvonalait Magyarországon és a Felvidéken.

Fülöp Tibor Zoltán, az emlékhadjárat igazgatója a honvedelem.hu kérdésére válaszolva elmondta: a rendezvény hosszú évek óta „a jól kitaposott ösvényen halad".  Idén az eddig három fő irányvonal, azaz a tizennyolc-tizenkilenc magyarországi település, a felvidéki települések, valamint a budavári rész kiegészült egy új ,,hadszíntérrel", a budavári gyermekvasúttal, ahol április 17-én a csapatok bevagoníroznak.

Hozzátette: a két végállomás között − egyes állomásokon − a csapatok csatabemutatókkal szórakoztatják majd az érdeklődőket.

A rendezvény igazgatója továbbá elárulta, hogy idén március 29-én Tiszafüredről indult el a tavaszi emlékhadjárat, ami azért is érdekes, mert 1849-ben a honvédcsapatok ennek a településnek a környékéről kezdték meg támadásukat az osztrák erők ellen.

1595969473
A tápióbicskei csata minden esztendőben az emlékhadjárat egyik kiemelkedő rendezvénye

Fotó: archív