Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Visszatért Európába a NATO-főparancsnok

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. március 31. 17:26

A tervezettnél hamarabb visszaküldték Washingtonból Európába Philip Breedlove amerikai tábornokot, a NATO és az Európában állomásozó amerikai erők főparancsnokát, mert áttekinthetetlen az orosz csapatok mozgása az ukrán határ közelében – közölte március 30-án, vasárnap az amerikai védelmi minisztérium szóvivője.

John Kirby azt mondta, hogy Breedlove-ot Chuck Hagel védelmi miniszter küldte Európába. A szóvivő a döntést okos lépésnek minősítette.

„Fontos, hogy Breedlove tábornok folytassa a konzultációkat NATO-szövetségeseinkkel, és megvitassa azokat a különleges módokat, amelyek révén további biztosítékokat kapnak kelet-európai NATO-szövetségeseink" – mondta a szóvivő.

Breedlove szombat este érkezett vissza Európába. Találkozni fog a NATO-tagállamok külügyminisztereivel azok április 1-jén és 2-án tartandó értekezletén.

„A tábornok (idő előtti) visszatérése több időt enged neki arra, hogy alaposan értekezzen vezérkarával, szövetségeseinkkel, és minél jobb tanácsokkal szolgáljon az országok vezetőinek" – mondta a Pentagon szóvivője.

Philip Breedlove a jövő héten kedden és szerdán Washingtonban kongresszusi védelmi bizottságoknak tartott volna beszámolót, épp azon a két napon, amelyen üléseznek a NATO-tagok külügyminiszterei.