Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Tele vagyunk tervekkel”

Szöveg: Révész Béla |  2015. augusztus 11. 7:50

Augusztus végéig tart a főszezon a Mátraháza Kiképzési Oktatási és Regeneráló Központban. A 2013 óta az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár által üzemeltetett komplexum jelenéről és a jövő terveiről Füzér László őrnagy, központparancsnok beszélt a honvedelem.hu-nak.

Hogyan lett parancsnok? Ez egy gyökeresen más környezet, mint a laktanyák világa.

A környéken nőttem fel, most is itt lakom, így jól ismerem a helyet. Ráadásul mindig volt affinitásom a hasonló feladatokhoz. Amikor 2013-ban az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandárhoz került két rekreációs központ, logisztikai területen dolgoztam az alakulatnál. Már akkor jeleztem, hogy szívesen vállalnék egy ilyen központban feladatot. Nem gondoltam parancsnoki pozícióra, egyszerűen a kihívás keltette fel a kíváncsiságomat. Végül Kun Szabó István vezérőrnagy, aki akkor dandártábornokként az alakulatot vezette, engem jelölt ki parancsnoknak. Szerencsés katona vagyok.

1595998530

A mátrai üdülésről többnyire a téli időszak jut eszébe az embernek. Itt azonban nyáron is majdnem telt ház van.

A nyári időszakban nagyjából százötven fő fordul meg a komplexumban hetente. Kettő, három, négy és hatágyas fürdőszobás szobákkal várjuk a vendégeket, illetve néhány lakosztállyal is. Jelenleg 55 szobánk van. A téli időszakban inkább a szobák, míg a nyáriban az ágyak száma is jól ki van használva, hiszen a családok inkább a nyári pihenést részesítik előnyben, míg az idősebb korosztály és a téli sportokat kedvelők főként télen keresnek fel bennünket. A szilveszter külön történet, tavaly már akkora volt a túljelentkezés, hogy nem is tudtunk mindenkit fogadni.

Turnuson kívül is be lehet kopogtatni önökhöz?

A lehetőségek természetesen nem merülnek ki a turnusos rendszerben. Akár egyetlen hétvégére is lehet szobát foglalni, sőt, osztálytalálkozókra, baráti összejövetelekre is van lehetőség, amennyiben a jelentkezők között van igényjogosult. A központ mindezt annyira rugalmasan kezeli, hogy egyetlen hétközi telefonnal is megoldható a szállásfoglalás, természetesen amennyiben van szabad szoba. Tavaly az egész éves kihasználtságunk 78 százalékos volt, amely bármelyik szállodának kiváló eredmény lenne, mi azonban azt tűztük ki célul, hogy feljebb toljuk ezt a mutatót. Tele vagyunk tervekkel.

1595998530


Egész évben várják a pihenni vágyókat?

A KORK-ban nincs szünet. Egész évben üzemel, az öt regeneráló központból mindössze két ilyen központ van a Magyar Honvédségnél. Kivételt képeznek ez alól a néhány napos karbantartási szünetek. A komplexum 1933-ban épült, 1935-ben adták át teljes egészében, így a karbantartási munkák nagyon fontosak. Az utolsó nagyobb felújítás a hetvenes években történt. Az elektromos és a vízvezeték rendszert folyamatosan újítjuk fel, amikor azzal végzünk, kezdődhetne a szobák felújítása és a fűtésrendszer korszerűsítése. A felújítások eredményeképpen megspórolt összeget ráadásul más területeken tudnánk kamatoztatni. A legfontosabb szempont, hogy az épület jellegét, az eredeti hangulatot megőrizzük. Az összeget az egykori beruházásra egy katonai alapítvány teremtette elő, az üdülőt pedig egy katona tervezte a katonáknak. A harmincas évek hangulata máig megmaradt, szeretnénk, ha ez így is maradna.

Már csak azért is, mert a központban és környékén kiképzéseket is tartanak…

Így igaz. A repülő-hajózó, helikopteres, ejtőernyős, búvár katonák időszakosan kötelező fizikai felkészítéseken vesznek részt nálunk. A magaslati levegő és a speciális klíma lehetővé teszi, hogy olyan körülmények között képezzék őket, amilyen Magyarországon összesen két helyen van ilyen: az Alpokalján és nálunk. Régebben Csehországba kellett utazniuk, 2013 óta azonban, amióta a dandár vette át a komplexum üzemeltetését, már itt tartják a felkészítéseket. Természetesen nem csak gyakorlati, de elméleti oktatásra is be vagyunk rendezkedve. Oktatótermünk 30 fő befogadására alkalmas, és a közelmúltban nyújtottuk be a régi mozi épület átalakításának terveit, ott egy konferenciaterem kialakítására törekszünk.

1595998530


Milyen programokkal várják a vendégeket?

Tapasztalataink szerint a családok inkább maguknak fedezik fel a környéket, ettől függetlenül szervezünk például túrákat, amelyekre nagy az érdeklődés. A sportpályáink kiváló állapotban vannak, tenisz- és műfüves focipálya várja a vendégeinket. Kerékpárokat is biztosítunk, ha valaki azzal szeretne barangolni a környéken. Wellness-részlegünket is most újítottuk, újítjuk fel, a munkálatok folyamatosan zajlanak. Nagyon szeretném, ha a közeljövőben megvalósulna egy kis fedett uszoda építése is. Igyekszünk mindent a vendégek igényei szerint alakítani. Kapcsolatban állunk a környékbeli turisztikai vállalkozásokkal is, sok lehetőség van, amellyel a vendégeinknek nyújtott szolgáltatások körét szélesíteni tudjuk.

Sokan dicsérik a konyhát, milyen visszajelzéseket kapnak?

A visszajelzések szerint a vendégek valóban meg vannak elégedve. Igyekszünk változatos és tartalmas menüket összeállítani. Ötlet a továbbiakra nézve persze itt is van bőven. Tervezzük például, hogy a vadhús is felkerüljön az étlapra, vagy – ha már itt vagyunk – mátrai borokat is szeretnénk felszolgálni. Természetesen ezen a területen is igyekszünk rugalmasak lenni. Hogy egy példát mondjak: ha például valaki jelzi, hogy szalonnát sütne este, akkor nem csak a helyszínt biztosítjuk neki, de külön szalonnacsomagokat is összeállítunk, amelyben mindent megtalál, ami ehhez szükséges: kenyeret, zöldséget, szalonnát.

1595998530


Hányan dolgoznak jelenleg a központban?

61 fő dolgozik a komplexumban, ennyien felelnek azért, hogy a vendégeknek valóban maradandó emlék legyen az az időszak, amelyet a hegyekben töltöttek.


Mit érez az elmúlt két év legnagyobb eredményének?

A korszerűsítések és fejlesztések beindítását, a konditerem felújítását, a wellness-részleg teljes felújításának kezdetét, a konyhánk színvonalának megőrzését, és még sorolhatnám. A leginkább büszke azonban arra vagyok, hogy a munkatársaim szeretnek itt dolgozni. Nem mennek el, pedig van, ahol jóval többet kereshetnének. Gyakorlatilag ugyanazzal a csapattal dolgozom, akivel elkezdtem a munkát. Hiszem, ha az itt dolgozó szívesen végzi a munkáját, akkor a vendégek is jól érzik magukat. A legfontosabb, hogy terjedjen a központ híre a katonák között, tudjanak a lehetőségeinkről, keressenek bennünket…

1595998531

Fotó: Sidló László és dr. Markovics Zita hadnagy