Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Öngyilkos merénylő robbantotta fel magát a kabuli repülőtér közelében

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. augusztus 10. 22:08

Öngyilkos merénylő robbantotta fel magát augusztus 10-én, hétfőn az afgán főváros, Kabul nemzetközi repülőtere közelében.

A hatóságok attól tartanak, hogy a merénylet számos áldozatot szedett mind a polgári lakosok, mind a biztonsági erők tagjai körében. Az afgán egészségügyi minisztérium szóvivője azt mondta, hogy legkevesebb négyen meghaltak és tizenhét civil megsebesült, köztük egy nő és egy gyermek. Ez a szám azonban tovább növekedhet.

A detonáció helyi idő szerint hétfő dél körül, csúcsforgalomban történt a közvetlenül a nemzetközi repülőtérre vezető út első ellenőrző pontjánál – mondta Szajjíd Gul Aga Ruháni, a kabuli rendőrfőnök helyettese.

Egy biztonsági tisztségviselő azt mondta, a merénylő két páncélozott járművet vett célba. Azt egyelőre nem tudni, kik utaztak az autókban.

A város felett hatalmas fekete felhő jelent meg a robbanást követően, és az AP amerikai hírügynökség szerint egy teljesen kiégett autó elszenesedett maradványai láthatóak a robbantás helyszínéhez közeli körforgalomnál.

A múlt pénteken három robbantásos merénylet rázta meg Kabult, és a támadásokban legkevesebb ötvenegyen vesztették életüket. Ez volt a legpusztítóbb merényletsorozat 2011 decembere óta.

Az erőszak azt követően fokozódott Afganisztánban, hogy a tálibok megerősítették vezetőjük, Omár molla halálhírét, és Manszúr molla került a szélsőséges szunnita mozgalom élére. Manszúr molla a pakisztáni Kvettában összegyűlt tálib vezetők egy kis csoportja általi, gyors kinevezése felbőszítette a tálibok egyes tagjait, és ez felerősíti azokat a spekulációkat, miszerint az erőszakhullám mögött hatalmi harcok állnak.