Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Téli kondicionáló kiképzésen vettek részt

Szöveg: Bánszki Gábor alezredes |  2020. február 8. 15:36

Téli kondicionáló kiképzésen vettek részt a közelmúltban a szentesi MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred búvárai a Mátrában.

1596075922

A 10 katonából álló szentesi csoport parancsnoka – és egyben a kiképzés vezetője – Detre Zoltán alezredes, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar, Katonai Testnevelési és Sportközpont testnevelője, központvezető-helyettese volt. Rutinos kiképzőként immár hét éve készít fel csoportokat, hajózókat, helikopter-vezetőket, ejtőernyősöket és búvárokat Mátraházán.

A két hetes kiképzés nagy része ezúttal is a síelés volt, de emellett az erőnlét fokozása is a prioritások között szerepelt. Mindezt állandó 800 méter körüli magaslaton tették, amely jótékony hatást gyakorolt a résztvevő katonák élettani folyamataira, különösen a légzésre és a keringésre.

A 10 búvár közül 8 teljesen kezdő síelő volt, egyikük korábban már részt vett Detre alezredes felkészítésén, egy katona pedig már rendelkezett alaptudással. A tematikus oktatásnak és a kitartó, katonás és fegyelmezett hozzáállásnak köszönhetően a búvárok 8 nap sízést követően sikeres „házi vizsgát" tettek.

A sífelkészítést hosszabb túrák, kondi teremben vezetett foglalkozások, a gyöngyösi uszodában végzett úszások, katonai közelharc foglalkozások egészítették ki.

1596075922