Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Első oklevélátadó a radikalizmus és vallási szélsőségesség szakon

Szöveg: Tasi Tibor | Fotó: Szilágyi Dénes |  2020. február 8. 17:43

14 hallgató vehette át oklevelét a radikalizmus és vallási szélsőségesség szakirányú továbbképzési szak első oklevélátadóján a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karán. A hallgatók a honvédelem és rendvédelem különböző területén dolgoznak, ismereteik különleges hozzáadott értékkel segítik szervezetük munkáját.

1596075923

A radikalizmus és vallási szélsőségesség szakot 2018 nyarán akkreditáltatta a Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar. A hallgatók a képzés során megismerhették egyebek mellett az üldözött keresztények történetét, helyzetüket, de gyakorlati elemző és értékelő módszereket is elsajátítottak.

Az okelvélátadón Krajnc Zoltán ezredes arról beszélt, hogy a vallás és biztonság témája köré szerveződő kutatócsoport „nagy teljesítménye" hozzájárult ahhoz, hogy két féléves szakirányú továbbképzést indítsanak. „A képzés elsődleges célja a hallgatók elméleti és gyakorlati felkészítése annak érdekében, hogy képesek legyenek az elsajátított vallási, filozófiai, biztonságpolitikai ismeretek birtokában felismerni az egyes vallási szélsőségeket, és megkülönböztetni a vallási közösségek egyéb irányzataitól. A képzés átfogó módon mutatja be a vallási közösségek társadalmi szerepét, a radikális és szélőséges csoportokkal szembeni fellépés, illetve az állammal való együttműködés keretrendszerét, naprakész információkat dolgoz fel a válságövezetekben tevékenykedő vallási szélsőséges csoportokról" – fejtette ki a szak lényegét a HHK tudományos dékánhelyettese.

1596075923

A szakirány sajátos ötvözete a vallás-, jog-, had-, történelem tudományoknak és biztonsági tanulmányoknak – mondta Ujházi Lóránd szakfelelős. A hallgatókat köszönet illeti meg, mert úgy jelentkeztek erre a képzésre, hogy még semmiféle tapasztalat nem állt rendelkezésükre, hiszen ők végeztek elsőként. Ujházi Lóránd kiemelte: a kar vezetése sokat tett a képzés megvalósulásáért, míg Koltay András rektor „észrevette a kutatásban rejlő potenciált, és létrehozta a Vallás és Biztonság Kutatóműhelyt a kérdés még igényesebb hazai és nemzetközi művelésére."

Hallgatói válaszbeszédében a szakot kiemelkedő eredménnyel elvégzett Kulcsár Attila azt mondta: lelkes, elszánt, segítőkész és szakmailag felkészült tanáraiktól új tudást kaptak, amelyek segítségével más szemmel nézik a világot és olyan eredményekre juthatnak, amellyel szervezetük munkáját segítik.

Az oklevelek átadása után Petruska Ferenc alezredes, a Honvédelmi Jogi és Igazgatási Tanszék vezetője mondott köszöntőt. Mint fogalmazott: köszönetet érdemel, hogy a hallgatók bátorsággal és bizalommal fordultak a szak irányába, hiszen ez az első évfolyam, amelynek tagjai magas szinten és fegyelmezetten vitték végig az országban egyedülálló képzést.

1596075924