Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szilágyi Dénes

romanelli nyito

Egy olasz katona emlékezete a Tanácsköztársaság idejéből

2022. június 28. 19:38

A Ludovika Egyetemi Kiadó gondozásában jelent meg Guido Romanelli olasz alezredes visszaemlékezéseit tartalmazó kötet, melynek fordításáról, történelmi hitelességéről és tartalmáról tartottak kerekasztal-beszélgetést a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Ludovika Főépület Széchenyi Dísztermében, június 22-én.

1_magyar_hosok_emlekunnepe_2022-2

Tisztelgés a hősök előtt

2022. május 30. 10:48

A magyar hősök emlékünnepe alkalmából ünnepi megemlékezést és koszorúzást tartottak a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Hadtudományi és Honvédtisztképző Karán (HHK) a Zrínyi parkban, a Békefenntartók Emlékművénél május 26-án. Az eseményen a feladatellátás során hősi halált halt katonákra emlékeztek.

7_euroisme_2022-2

Lépést tart-e a katonai etika a hadviselés változó természetével?

2022. május 25. 18:08

Május 18-án, csütörtökön megkezdte munkáját az EuroISME (The International Society for Military Ethics in Europe) nemzetközi katonai etikai szervezet 11. éves konferenciája. A háromnapos rendezvényen - melynek a házigazdája ezúttal a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) - a részt vevő kutatók, oktatók és egyéb szakemberek számos különböző megközelítésből keresik a választ a címben feltett kérdésre.

zrinyi_szobor_koszoruzas_nyitó

„Ki-ki használjon, szolgáljon hazájának, amint legjobban lehet”

2022. május 10. 17:35

Zrínyi Miklós születésének 402. évfordulójára emlékeztek a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar munkatársai.

1_a_17_szzad_hadviselesenek_targyi_emlekei_2022-2

A 17. század hadviselésének tárgyi emlékei – kiállítás a HHK-n

2022. május 1. 17:46

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Hadtudományi és Honvédtisztképző Karán (HHK) működő Ludovika-történeti Kutatóműhely újabb tárlaton mutatja be kutatásainak eredményét. Padányi József vezérőrnagy, az NKE HHK Katonai Műszaki Doktori Iskola és a Ludovika-történeti Kutatóműhely vezetője, Németh Balázs hadtörténész, a HHK Hadtörténelmi, Filozófiai és Kultúrtörténeti Tanszékének adjunktusa, valamint az NKE EK HHK Kari Könyvtár gyűjteményéből nyílt kiállítás az NKE HHK Kari Könyvtárában április 27-től.

1_a_katonai_vezetes_kerdesei_2022-2

Uralni a kiszámíthatatlant

2022. április 30. 17:20

A katonai vezetés kérdései napjaink olyan aktualitása, amelyekről a Magyar Honvédség átalakításának időszakában nem lehet eleget beszélni – hangzott el a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Hadtudományi és Honvédtisztképző Karán rendezett konferencián, amelyet a Hadtörténelmi, Filozófiai és Kultúrtörténeti Tanszék és a Katonai Vezetéstudományi és Közismereti Tanszék szervezett. Az előadók múltbeli példákon keresztül tárták fel a katonai vezetés összetettségét, a jó katonai vezetők tulajdonságait, erényeit.

Ökölvívás edzés - Belső nyitókép

Ökölvívó edzés Erdei Zsolttal

2022. április 29. 9:57

Rendhagyó bokszedzést tartott a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Hadtudományi és Honvédtisztképző Karán (HHK) Erdei Zsolt „Madár”.

7_unnepi_szenatusi_ules_tiszteletbeli_doktori_cimek_atadasa_2022

Díszdoktorokat avattak az NKE Szenátus ünnepi ülésén

2022. március 28. 10:41

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Szenátusa tiszteletbeli doktori címmel ismerte el Harald Pöcher nyugállományú vezérőrnagy, illetve Jerome Delli Priscoli vízügyi szakember kiemelkedő és példaértékű munkásságát. A címeket ünnepélyes keretek között adták át a Ludovika Főépület Széchenyi Dísztermében március 24-én.

6_szabo_miklos_kiallitas_2022-2

Akinek egész pályafutása a tanításról szólt

2022. március 20. 21:03

Születésének 80. évfordulóján megnyitott életműkiállítással emlékeztek M. Szabó Miklós akadémikusra, hadtörténészre, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) jogelőd intézményének, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem volt rektorára, az NKE rector emeritusára. Az altábornagy emlékére rendezett kiállítás megnyitóját március 10-én tartották az NKE Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar (HHK) Kari Könyvtárában.

4_europa_konferencia_vedelmi_fejlesztesek_2022-2

Védelempolitikai előadások a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen

2022. március 13. 9:53

„Európa Konferencia - védelmi fejlesztések” címmel rendezett szakmai fórumot a hét elején a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Biztonságpolitikai Szakkollégiuma.