Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szilágyi Dénes

1_ludovika_kotet_konyvbemutato_2021-2

Bemutatták a Ludovika című kötetet

2021. december 14. 13:18

A Ludovika története hivatal-, oktatás- és hadtörténet egyben, ráadásul a magyar tisztképzés megjelenésének igénye a nemzeti függetlenség első csíráját jelenti. E gondolatok a Padányi József és Koltay András szerkesztésében megjelent Ludovika című kötet bemutatóján hangzottak el december 9-én, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Ludovika Főépületének Zrínyi Termében.

9_ludovikas_eletutak_sara_erno-2

Megnyílt a Sára Ernő magyar királyi tüzér főhadnagy életútját bemutató kiállítás

2021. december 14. 9:42

„Ez a hatodik alkalom, hogy bemutatunk és példaként állítunk olyan ludovikás életutat, amelyről azt gondoljuk, hogy olyan átadható értékhalmaza van, amely figyelemre méltó” – fogalmazott köszöntőbeszédében Padányi József vezérőrnagy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Ludovika-történeti Kutyatóműhely Ludovikás Életutak című kiállítássorozatának újabb állomásán, melynek keretében Sára Ernő magyar királyi tüzér főhadnagy (1914-1981) életútját bemutató kiállítás nyílt az NKE főépületének földszinti Egyetemtörténeti Kiállítóterében december 9-én.

NKE_online

Szeretteink, értékeink, hazánk: megvédjük!

2021. december 7. 11:12

Megtartotta online nyílt napját a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Hadtudományi és Honvédtisztképző Kara (HHK) december 3-án. A honvédtisztképzés és a biztonságpolitika iránt érdeklődőket színes programokkal és hasznos információkkal várták az ország egyetlen katonai felsőoktatást folytató karának képzéseiről, felvételi követelményeiről, valamint a honvéd tisztjelöltek mindennapjairól.

5_unnepi_szenatusi_ukles_2021-2

Az egyetem feladata az igazság keresése

2021. december 3. 10:45

Harminckét doktori oklevelet adott át a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Szenátusa december elsején, a Ludovika Főépület Dísztermében. Az eseményen - mások mellett - Pohl Árpád dandártábornok, a Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánja is részt vett.

1_csoma_mozes_rakosi_matyas_korhaz_2021-2

A magyar katonaorvosokat az egész világon ismerik és elismerik

2021. december 3. 8:17

1950 nyarán, a koreai háború kitörése után magyar orvosok – a szakma szinte minden területéről – utaztak a hadszíntérre, hogy munkájukkal segítsék a fegyveres harcok észak-koreai sebesültjeinek gyógyítását. Több mint kétszáz magyar orvos, nővér és egészségügyi munkatárs vett részt a távol-keleti misszióban 1957-ig.

Germuska Pál

Ludovika Szabadegyetem: a (hon)védelmi igazgatás kérdései

2021. november 30. 9:58

A közigazgatás speciális területével a (hon)védelmi igazgatás kérdéseivel foglalkozik a Ludovika Szabadegyetem aktuális szemeszterének záró előadása. Germuska Pál, a Magyar Nemzeti Levéltár országos levéltári főigazgató-helyettese „a második világháború végétől az 1990. tavaszi szabad választásokig” tárja fel a terület kérdéseit egykor szigorúan titkos minősítésű források alapján.

mestertanári

NKE-s oktatók munkáját díjazták

2021. november 29. 19:11

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) három oktatója is díjat vehetett át az Országos Tudományos Diákköri Tanács (OTDT) 35. Országos Tudományos Diákköri Konferenciájának (OTDK) záróünnepségén a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében, november 24-én.

5_a_tisztkepzes_es_a_tiszti_hivatas_2021-2

A gyakorlatias tisztképzésé a jövő

2021. november 22. 8:39

A világ egyik leginkább gyakorlatorientált tisztképzése a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Hadtudományi és Honvédtisztképző Karon zajlik, a honvéd tisztjelöltek tanulmányaik alatt egy tanévnyi időt töltenek gyakorlatokon – hangzott el a tisztképzés megújításáról rendezett szakmai konferencián a Ludovika Főépület Széchenyi Dísztermében. A rendezvényt M. Szabó Miklós altábornagy, hadtörténész, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem volt rektora emlékére ajánlották.

8_judo_mefob_2021-2

Honvéd tisztjelöltek a Judo MEFOB dobogóján

2021. november 17. 15:08

Egy év kihagyás után rendezték a 2021-es Judo MEFOB-ot a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Arénájában november 14-én, zárt kapuk mögött. Az eseményen tizenkilenc felsőoktatási intézmény, közel háromszáz hallgatója küzdött meg idén az egyetemi bajnoki címért.

Christopher G. Cavoli tábornok előadás 5

A HHK-ra látogatott a USAREUR-AF parancsnoka

2021. november 7. 17:05

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karon (NKE HHK) tartott előadást Christopher G. Cavoli vezérezredes, az USA Európai és Afrikai Hadszíntéri Parancsnokságának (United States Army Europe and Africa Command) parancsnoka, akit fogadása után Pohl Árpád dandártábornok, az NKE HHK dékánja tájékoztatott az egyetemen folyó képzésekről.