Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az egységes gyalogostiszti felkészítésről kapott tájékoztatást a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora

Szöveg: Németh-Zsohár Agnieszka őrnagy | Fotó: Szilágyi Dénes |  2022. december 13. 17:01

Dr. Pohl Árpád dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar (NKE HHK) dékánjának meghívására Ócsára látogatott dr. Deli Gergely, az egyetem rektora, hogy tájékozódjon a kar által vezetett egységes gyalogostiszti felkészítés elnevezésű, pilot jellegű kiképzési projektről.

20221212-nke-rektor-ocsa 06

Pohl dandártábornok ismertette a MH Ludovika Zászlóalj ócsai kiképzőbázisának történetét, illetve összefoglalta az egységes gyalogostiszti felkészítés projekt főbb tudnivalóit. Ezt követően Visi Tibor ezredes, a HHK Katonai Tanfolyamszervező Intézet vezetője tartott előadást a pilot jellegű kiképzésről. Az ezredes elmondta: a program kísérleti jelleggel indult, legfontosabb célja, hogy a katonai végzettséggel nem rendelkező tisztek képesek legyenek a gyalogos lövészraj, illetve lövészszakasz harctevékenységének megtervezésére, megszervezésére és vezetésére.

A komplex katonai felkészítésnek két szakasza van. Az első az alapkiképzés szakasza, ami az alapkiképzés mellett két hetes lövész alapozó kiképzést is magába foglal, a második pedig, a 14 hétre tervezett gyalogostiszti felkészítés. Ebből a folyamatból a lövész alapozó és a második, 14 hetes szakasz tartozik - pilot jelleggel - a HHK felelősségi körébe. A tizennégy hét során a katonák az „egyes harcos kiképzés” mellett kötelékkiképzésen is részt vesznek, aminek része a raj és a szakasz fázis is. A felkészítésen jelenleg 29, katonai végzettséggel nem rendelkező tiszt sajátítja el a harcászat alapjait.

A tájékoztatást követően az egyetem rektora megtekintette a kiképzőbázis elhelyezési körletét, és az éppen zajló gyakorlati foglalkozást. A foglalkozáson a „gyalogos szakasz átkarolásban” nevű drillt (rögzített harceljárás) gyakorolták a katonák. A látogatást követően dr. Deli Gergely elégedetten nyilatkozott a látottakról, kiemelve a kiképzők és kiképzendők magas szintű motiváltságát.

Kapcsolódó cikkek