Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nyílt napon mutatkozott be a honvédtisztképzés

Szöveg: Szecsey István | Fotó: Kormány Gábor |  2022. december 3. 13:55

Több mint hatszázan voltak kíváncsiak a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának (NKE HHK) nyílt napjára, december 2-án, pénteken, a budapesti Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campuson. Az érdeklődők nem csak a honvédtisztképzés részleteit ismerhették meg, de egy élethű harci helyzet szimulációja mellett közelről nézhették meg a Magyar Honvédség legújabb haditechnikai eszközeit is.

nyílt_nap_NKE_HHK (14)

A nyílt napot dr. Szászi Gábor ezredes, az NKE HHK oktatási dékánhelyettese nyitotta meg, aki beszédében - az egyetemi képzés mellett - a honvédség életpályamodelljét is vázolta az érdeklődőknek. A felsőoktatási képzés fontosságával kapcsolatban kiemelte: „olyan kiművelt emberfőkkel kell, hogy rendelkezzen a Magyar Honvédség, akik képesek a rájuk bízott technikai eszközöket, személyi állományt az adott műveletekben biztonsággal vezetni, képesek a legjobb döntéseket meghozni, és képesnek kell lenniük arra is, hogy a társadalom minden egyes szegmensében képviselni tudják a Magyar Honvédség érdekeit”.

Szászi ezredes rövid tájékoztatójában bemutatta a különböző szakok, illetve az ezeken belüli specializációk lehetőségeit, és külön kihangsúlyozta a nyelvtudás, illetve fizikai felkészültség fontosságát, hiszen ezek azok az alapok, amelyekre a képzés során megszerzett tudás mellett építeni lehet a katonai pálya során. „A feladatunk az, hogy ebben a négy évben olyan ismerethalmazzal lássuk el fiatal tisztjeinket, amely gördülékennyé teszi a pályakezdésüket, lehetővé teszi, hogy a karrierútjuk során bármely ismeretet el tudjanak majd sajátítani, és elérjék azt a célt, ami miatt ezt a képzést választották” – tette hozzá a dékánhelyettes.

nyílt_nap_NKE_HHK (3)

Szászi ezredes a 2023 szeptemberétől tervezett új képzési rendszerről is beszélt, ami során megnő az alapkiképzés ideje, aminek „az a célja, hogy a Magyar Honvédségben tanulmányokat folytató katonák egységes katonai vezetői felkészültséggel rendelkezzenek”.

Az egyetem udvarán eközben egyszerre volt jelen, múlt és jövő: a BTR-80A és T-72-es harcjárművek mellett kiállították a legújabb haditechnikai beszerzéseket is. A Gidrán páncélozott harcjárművet és a Leopard 2A4HU típusú harckocsit is. És ha már technikai eszközök: az egyik épületben a különböző hatástalanított robbanóeszközök mellett felvonult az ANDROS F6-A típusú tűzszerész robot is.

nyílt_nap_NKE_HHK (8)

A statikus bemutatók mellett az egyetemi campuson délelőtt az elsőévesek mutattak be a hideg ellenére is sokakat vonzó katonai testnevelést, ahol az utolsó gyakorlatokba a közönséget is bevonták - az oktatók meglepetésére viszonylag nagy sikerrel. Az ezt követő lesállás gyakorlatban - szakértői kommentár mellett - egy háborús harci helyzet hiteles szimulációját mutatták be az egyetem udvarán. A bemutatókat egy H145M többcélú könnyű helikopter leszállása zárta az alakulótéren.

Ezzel párhuzamosan mindennemű, a felvételivel kapcsolatos tájékoztatást is meghallgathattak az érdeklődők: részletes információkat kaphattak a fizikai állapotfelméréssel, az egészségügyi alkalmassággal és az egyes szakokkal, illetve azokon belüli specializációkkal kapcsolatban. Akit pedig az érdekelt, hogy milyenek lesznek a „ludovikás” mindennapok, az a jelenlévő honvéd tisztjelöltektől akár személyesen is kérdezhetett.