Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fekvenyomásban versenyeztek a kadétok

Szöveg: Horváth Péter / baon.hu | Fotó: Bús Csaba |  2022. december 13. 18:20

Második alkalommal rendezett középiskolások részére Mikulás Kupa Fekvenyomó Bajnokságot az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság Bács-Kiskun megyei Hadkiegészítő és Toborzó Irodája, valamint a Kecskeméti Szakképzési Centrum a Gáspár András Technikum tornacsarnokában.

fekvenyomo1

A tavalyi, első fekvenyomó bajnokságon még a csak szakképzési centrum diákjai indulhattak, ám akkora sikere volt a rendezvénynek, hogy országossá nőtte ki magát. Idén a középiskolások mezőnyébe – többek közt Kecskemétről, Budapestről, Ceglédről, Nagykőrösről és Kiskunhalasról - már közel hatvan fiatal nevezett, valamint tíz kísérő tanár is kipróbálta az erejét.

A súlyzóval történő küzdelmeket Gáldonyi Sándor őrnagy kommentálta. A Bács-Kiskun megyei Hadkiegészítő és Toborzó Iroda vezetője elmondta: a verseny fő céljának a honvédelmi nevelés népszerűsítését, a polgári lakosság és a Magyar Honvédség kapcsolatának erősítését, a sportolás, az egészséges életmód népszerűsítését tekintik. Az ilyen bajnokságok ugyanakkor kiváló kikapcsolódási, ismerkedési, barátságkötési lehetőséget is kínálnak a diákoknak.

fekvenyomo2

A kecskeméti székhelyű toborzó iroda munkatársai idén is alapvetően a kadétokat kívánták mozgósítani a versenyre. Azonban olyan népszerű volt a tavalyi bajnokság, hogy a más településekről érkező diákoknak is lehetőséget adtak az indulásra. Az ifjú „erőművészek” hét kategóriában mérkőztek meg egymással, a csoportokat életkor és testsúly alapján osztották fel a szervezők. A versenyen nem feltétlenül az nyert, aki a legnagyobb súlyt mozgatta meg, a végső eredményt a testsúly és az emelt súly arányszáma határozta meg.

A versenyt levezető bíró idén is a toborzó iroda munkatársa, Mosonyi Viktor hadnagy volt, aki maga is jelentős sikereket könyvelhet el országos szinten fekvenyomásban. A bajnokság lebonyolítását, a súlyzók kezelését pedig dr. Nagy Péter önkéntes műveleti tartalékos hadnagy, súlyemelő olimpikon, magyar bajnok, a szegedi Hadkiegészítő és Toborzó Központ tisztje vállalta.

fekvenyomo3

A kadétok mezőnyét Bogdán Dániel utasította maga mögé, a legeredményesebb versenyző pedig Györgyi Adrián lett, aki 62,7 kilót testsúllyal 132,5 kilót nyomott ki fekve. A diákok és a vállalkozó kedvű tanárok küzdelmét a súlyokkal, többek közt Almási László alezredes, a HM Ifjúságstartégiai Osztály osztályvezetője vezetője, Beluzsár Tamás, a MHP Társadalmi és Életpálya Fejlesztési Főnökség főnöke és Murár Zoltán alezredes, a Bács-Kiskun Megyei Védelmi Bizottság titkárhelyettese is végigizgulták.

fekvenyomo4
Címkéksport
Kapcsolódó cikkek