Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gyümölcsöző kanadai-magyar együttműködés

Szöveg: Navarrai Mészáros Márton | Fotó: Kormány Gábor |  2022. december 13. 15:45

A digitális immerzió élvonalába tartozó CAE kanadai high-tech vállalat alapításának 75. évfordulóját ünnepelte Budapesten, a Normafa Rendezvényházban, december 12-én, hétfőn. A 2009 óta magyar leányvállalattal is rendelkező csúcstechnológiai cég a fejlesztésen kívül több ponton igyekszik hozzájárulni a Magyar Honvédség sikereihez: a vadászpilóták képzésével az NFTC programjukon keresztül, az A319-esek pilótáinak felkészítésére alkalmas szimulátorok gyártásával és a H-145M forgószárnyas pilóták szimulátoros képzésével.

20221212_cae_szimulatoros_013

A markáns évforduló megünnepléséhez alkalmas és a nemzetközi cég tekintélyéhez megfelelő helyszínt választott a kanadai alapítású és székhelyű nemzetközi high-tech vállalat, a CAE, amely létrehozásának 75. évfordulóját ünnepelte Budapesten, a Normafa Rendezvényházban, december 12-én. A digitális immerzió élvonalában tartózkodó – korábban Canadian Aviation Electronics néven ismert – céget, amely a világ biztonságosabbá tételére kínál megoldásokat, a québeci Saint-Hubertben 1947-ben alapította a vállalat első vezetője, Ken Patrick. A CAE hét évtizedes iparági elsőségével azóta folytatja a képzési és műveleti támogatási megoldások forradalmasítását a polgári repülés, a védelem és biztonság, valamint az egészségügy területén.

Az eseményen elhangzott: a nemzetközi vállalat, amely 2009 óta hazánkban is jelen van, azon ügyfelek választott partnere, akik összetett, nagy téttel bíró és nagyrészt szabályozott környezetben működnek, ahol a sikeres eredmények kritikus fontosságúak, miközben az iparágban a CAE rendelkezik a legszélesebb körű globális jelenléttel (mintegy 13 ezer alkalmazottal, 180 telephellyel és képzési helyszínnel a világ több mint 35 országában).

20221212_cae_szimulatoros_007

Hajdu József, a CAE Engineering Kft. ügyvezetője köszöntőjében emlékeztetett: a CAE védelmi és biztonsági részlege arra összpontosít, hogy segítsen felkészíteni ügyfeleit a legmagasabb szintű bevetési készenlét kialakítására és fenntartására. A CAE egyben világszínonvalú képzési rendszerintegrátor, amely képzési központok, képzési szolgáltatások és szimulációs termékek átfogó portfólióját kínálja a légi, szárazföldi, haditengerészeti és közbiztonsági piaci szektorokban.

Hajdu előadását követően lapunknak nyilatkozva elmondta: a budapesti fejlesztőközpont két célt szolgál, mivel a már Európában telepített CAE által gyártott szimulátorok modernizációja és fejlesztése mellett a konstruktív szimuláció területén a több európai és közel-keleti nemzet által alkalmazásban lévő CAE GESI konstruktív szimulációs rendszer fejlesztésén dolgoznak.

Hozzátette: a védelmi erőknek a készenlét fenntartásában nyújtott támogatása kiemelt fontossággal bír a vállalat életében. „Cégünk a fejlesztésen kívül több ponton igyekszik hozzájárulni a Magyar Honvédség sikereihez: a vadászpilóták képzésével az NFTC programukon keresztül, miközben az A319 pilótáit a CAE által a WizzAir számára gyártott szimulátorokon készítik fel a WizzAir budapesti kiképzőközpontjában. A H-145M forgószárnyas pilóták képzését 2022 nyarán kezdtük meg az Airbus Helicoptersszel együttműködésben” – szögezte le.

20221212_cae_szimulatoros_009

Dr. Koller József dandártábornok, a Magyar Honvédség előző hónapban megalakult Légierő Parancsnokságának megbízott parancsnoka szintén angol nyelven elhangzott beszédében – dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka képviseletében – a CAE és a Magyar Honvédség együttműködését ismertette.

„Rengeteg szálon kötődünk ehhez a céghez, ami jelenleg még a NFTC (NATO Flying Training in Canada) programot is viszi Kanadában, ahol már több mint húsz éve jelen vagyunk. Ugyanakkor az itthoni területeket tekintve is jelen van a CAE a szakmai életünkben, többek között az Airbus 319-es programmal, amit a civil kapcsolataink révén a pilótáink tudnak gyakorolni, de a Falcon 7X típusú repülőgépek teljes repülési szimulátorát is említhetném, ami szintén a CAE terméke” – ismertette.

„Saját tapasztalataimat is megemlíthetném, ugyanis a H145-ös többfeladatú katonai helikopter Donauwörth-ből származó szimulátora is a CAE terméke, amelyet jó magam is kipróbálhattam, amikor típus-átképzést folytattam Németországban. A felsoroltak miatt úgy gondolom, hogy a jövőben is nagyon gyümölcsöző kapcsolatot kell ápolnunk ezzel a céggel, és ezért úgy fogalmazok, hogy még ezer születésnapot kívánok a CAE-nak, hogy még jobban tudjuk gyümölcsöztetni ezt a nagyon kiváló együttműködést” – fogalmazott dr. Koller József dandártábornok.

20221212_cae_szimulatoros_010

A CAE 75. évfordulója alkalmából rendezett eseményén Caroline Charette, Kanada magyarországi nagykövete, dr. Vass-Salazar Mária, Magyarország kanadai nagykövete és Thibaut Trancart, a CAE védelmi és biztonsági osztályának vezérigazgató is felszólalt. A rendezvény alkalmat teremtett arra is, hogy a cég bemutassa a diplomáciai élet és a sajtó képviselőinek, valamint partnereiknek, hogyan a magyarországi fejlesztők milyen eredményeket értek el az elmúlt három-négy évben.

Kapcsolódó cikkek