Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lézeres szimulátor-bemutató Szentendrén

Szöveg: Duruczné Téglás Dóra százados | Fotó: a szerző felvételei |  2021. december 10. 7:18

Az MH Transzformációs Parancsnokság kiképzési főnökségének szervezésében tartottak lézeres lőszimulátor bemutatót a szentendrei Görgey Artúr Laktanyában. A rendezvényen az érdeklődők lehetőséget kaptak arra, hogy megismerjék és kipróbálják a jövő lőkiképzésének egyik eszközét.

mini-DSC_1324

A szimulációs rendszer lényege, hogy teljesen életszerű körülményeket teremtve valósulhat meg a lőkiképzés, így gyakorolhatnak és fejleszthetik lőkészségüket a katonák. Az animált, illetve élőszereplős, azaz színészekkel leforgatott szituációs feladatok - amelyekből 800 különböző található az eszköz programcsomagjában - egy 260 centiméter x 380 centiméteres kivetített felületen jelennek meg. A szituációk - a végrehajtótól függően - további 4-5 megoldási lehetőséget tesznek lehetővé.

A szimulátor fegyverek minden szempontból megegyeznek az éles, rendszeresített eszközökkel. A szimulációs rendszer jelentős mérföldkő a kiképzéstechnika, és a lőkiképzés terén is, hiszen az elmúlt évtizedekben nem volt hasonló magas színvonalú fejlesztés a szakterületeken.

mini-DSC_1316

A bemutatón - az MH Transzformációs Parancsnokság munkatársai mellett - az MH Altiszti Akadémia Acélkocka képzési rendszerében tanulmányait folytatók is részt vehettek. A lőszimulátor képességeinek elméleti bemutatása után a résztvevők lehetőséget kaptak az eszköz kipróbálására.

A szimulációt kipróbálók csoportokban iskolázó, kiképző, helységharc, sport, vagy élőszereplős szituációs jellegű feladatok közül választhattak, de voltak akik az ismert „párbajfa” segítségével mérték össze tudásukat.

„Az eszköz képes megjeleníteni a hatályos Egységes Lövészeti Szakutasítás egyéni lőfeladatait, de természetesen van lehetősége az üzemeltető lőkiképző instruktornak saját tematika szerinti feladatok szerkesztésére is. A lehetőségek száma tulajdonképpen végtelen, így a szimulációs rendszer hozzájárulhat a katonák lőkészségének növeléséhez, illetve a meglévő képességek és készségek hatékony fejlesztéséhez” - mondta a bemutatót követően Kádár Balázs őrnagy, a kiképzési főnökség főtisztje.

Címkékszimulátor