Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Edzésre szórakozni jártam, iskolába viszont küzdeni”

Szöveg: Páhy Anna | Fotó: Szilágyi Dénes |  2023. április 24. 7:21

A sportban és a hétköznapokban egyaránt kiemelkedő jelentőségű tulajdonságokról, a küzdelemről és a kitartásról is szó esett a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Nemzetközi Főigazgatóságának (NFI) „Magyarul a világról – Bajnokok a Ludovikán” című rendezvényén, amelynek során Lőrincz Tamás századost, olimpiai-, világ- és négyszeres Európa-bajnok kötöttfogású birkózót látták vendégül az NFI munkatársai április 17-én.

1_magyarok_a_vilag_korul_2023-2

Lőrincz Tamás százados a (koronavírus-járvány miatt 2021 nyarára halasztott) tokiói olimpián a 77 kilogrammosok mezőnyében lett aranyérmes, jelenleg a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia szakmai igazgatója. Öccse, Lőrincz Viktor törzsőrmester, olimpiai- és világbajnoki ezüstérmes, Európa-bajnok birkózó a felnőtt válogatott edzőjeként tevékenykedik.

„Egész életünkben rivalizáltunk, egy dolgot kivéve, a birkózást! Nemcsak örülünk a másik sikerének, hanem engem Viktor sikere is motivált, amikor a 2016-os riói olimpia után a súlycsoportot, sőt magát a sportágat is el akartam engedni, szerencsére nem tettem. Viktorral mindig ketten alkottunk egy csapatot, hiába egyéni sportág a birkózás. Ez az egyetlen dolog, amiben mindig egy irányba húztunk, bár szinte bármin képesek vagyunk összeveszni!” – mondta testvérével való kapcsolatáról Lőrincz Tamás.

6_magyarok_a_vilag_korul_2023-2

A Lőrincz családban hagyománya volt a hobbiszintű birkózásnak, a testvérpár szülői indíttatásra választotta a sportágat. Általános iskolás korában Lőrincz Tamás örömmel vett részt a heti három edzésen és a hétvégi versenyeken, számára abban az időben, a nehézséget kizárólag a fizika, a kémia és a matematika tantárgyak jelentették. „A sportnak minden percét élveztem, általa befogadó és támogató közösségbe kerültem. Edzésre szórakozni jártam, iskolába viszont küzdeni” – fogalmazta meg az olimpiai bajnok. Középiskolai éveiben Lőrincz Tamás a Mr. Tus Birkózó Akadémián, azaz a Hegedűs Csaba (Mr. Tus, a Tuskirály) olimpiai-, világ-, és Európa-bajnok által alapított tehetséggondozó intézményben tanulhatott, a kezdeti nehézségek leküzdésében szülei segítették.

A 2020-as nyári olimpiai játékokra Lőrincz Tamás szigorú alapozással, megfelelő kvótával rendelkezve, világbajnoki aranyéremmel (Viktor ezüstéremmel) készült. Csúcsformában, a tatai edzőtáborban értesült arról, hogy 2020-ban nem lesz olimpia. „Azt éreztem, nem engedhetem meg magamnak, hogy pihenjenek, az elkészített edzésterv szerint készültem az olimpiai megmérettetésre, szerencsére a karantén alatt végig a családommal lehettem” – emlékezett vissza az olimpiai bajnok.

Lőrincz Tamás sportkarrierje során 2018-ban igazolt át a Budapesti Honvéd Sportegyesületbe, később pedig belépett a Magyar Honvédségbe, így életében a sporttal kapcsolatos szakmai munkája mellett, szerződés katonaként, egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a katonai feladatok.

7_magyarok_a_vilag_korul_2023-2
Forrás: uni-nke.hu
Címkéksport
Kapcsolódó cikkek
Honvedelemhu_index_tortenelmitestverpar

Történelmi testvérpár

2021. augusztus 6. 14:02

lt index

Egyenruha = önbizalom

2023. február 2. 16:47