Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Emlékhely épülhet az egykori laktanya helyén

Szöveg: honvedelem.hu | Fotó: But Sándor archívuma |  2023. április 24. 8:09

Még az idén megvalósulhat az „Emlék Jel", vagyis az az emlékhely, amely azon budapesti objektum előtt kíván tisztelegni, amely 1898-as átadásától kezdődően 110 éven át adott otthont különböző katonai szervezeteknek. Az egy évvel ezelőtt indított kezdeményezés – amit az alma mater egykori növendékei, ma már nyugállományú honvédtisztek indítottak – közösségi összefogásból, támogatói adakozásból valósulna meg.

IMG_20230216_001719-1024x649

Az emlékhely létrehozását célzó kezdeményezést támogató mintegy háromszáz fős közösség képviseletében Buth Sándor nyugállományú ezredes és Dogossy Károly nyugállományú alezredes arról tájékoztatták a honvedelem.hu-t, hogy az „Emlék Jel” azon laktanya előtt tisztelegne, amely az 1898-as átadásától kezdődően 110 éven át adott otthont különböző katonai szervezeteknek, így például az I. Ferencz József honvéd gyalogsági laktanya néven az 1. honvéd gyalogezrednek, majd a műszaki tiszt- és a katonazenész képzéseknek egyaránt. Az emlékkő-kompozíció látványtervén és műleírásán túl a felkért szobrászművészek elkészítették az emlékkő-kompozíció 1:5 arányú makettjét is, miközben a szervezők a megvalósításhoz szükséges engedélyezési eljárásokat folytatják annak érdekében, hogy az „Emlék Jel” avatóünnepséget megrendezhessék az 1. honvéd gyalogezred laktanyába költözésének évfordulójáig, azaz idén szeptemberig.

01egesz_jo-1024x722

Az emlékállítást célzó szándék azonban csak a közösség összefogásával, közadakozásból valósulhat meg – áll az „Emlék Jel”-ről szóló tájékoztatóban. Az emlékhely megalkotása az előzetes tervek szerint 12 millió forint közeli összeget igényel, amely kapcsán a kezdeményezés mögött álló nyugállományú főtisztek örömmel jegyezték meg, hogy a néhai Egyesített Tiszti Iskola, a Zalka Máté Katonai Műszaki Főiskola és a Bolyai János Katonai Műszaki Főiskola egykori hallgatói és tanárai közül többen – mintegy négyszáz család – már több, mint négy és félmillió forinttal támogatták a törekvést.

IMG_20230309_111737

A kezdeményezést elindítók és a megvalósítást koordinálók a tervek megvalósítása érdekében azonban további támogatók segítségét kérik. Az emlékhely létrehozását támogatók anyagi támogatásaikat az Európa Kontakt Buth Alapítvány MagNet Banknál vezetett 16200247-10018369 számlaszámra utalhatják, a közleményrovatban „emlékhely” megjegyzéssel, illetve opcionálisan a támogató nevének feltüntetésével.

Címkékemlékmű