Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Különleges bemutató a Városligetben

Szöveg: honvedelem.hu | Fotó: Horváth Sztaniszláv |  2023. április 24. 9:01

Katonai bemutatót tartottak a X. Országos Rendőr és Tűzoltónapon a budapesti Városligetben április 22-én, szombaton. A közönség az Országgyűlési Őrség és az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár csoportjának mentési akcióját láthatta.

16_HSZ3926

Az elképzelt szituáció alapján fontos személyt kísértek egy nyilvános találkozóra, akinek védelméért az Országgyűlési Őrség felelt, míg a konvoj biztosítása a különlegesek feladata volt. A művelet során a védendő személyt megtámadták, ezért azonnal reagálni kellett, hogy megelőzzék a komolyabb személyi sérülést. A hatékonyságot növelte, hogy a végrehajtók a célszemély kimentésére rendőrségi helikoptert is bevetettek. A katonák a helyszín biztosításával támogatták a sikeres kiemelést.

A közös munka több éves együttműködés eredménye, korábban számos tréninget tartott a két szervezet, melyek alkalmával taktikai eljárásaikat egységesítették. A tréningek sikerességét a városligeti gyakorlat is megerősítette; a jövőben pedig folytatni fogják a tapasztalatcserét.