Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Téli menetgyakorlat

Szöveg: Petrovics Renáta |  2012. december 13. 15:05

Dandárszintű járőrtípusú menetgyakorlaton vettek részt a héten az MH 25. Klapka György Lövészdandárnál szolgálatot teljesítő katonák. Sűrű hóesés, csökkent látótávolság és persze szél − ezek a körülmények jellemezték a menetgyakorlatot megelőző dandársorakozót.

1595946329

Az embert próbáló körülmények ellenére a katonák terv szerint indultak el a szomódi lőtérre, hogy megkezdjék a számukra kijelölt feladat végrehajtását.
A menetet változatos terepviszonyok közt szakaszkötelékben, könnyű menetfelszerelésben teljesítették a katonák.

A menetgyakorlat során öt ellenőrzőponton öt különböző feladat várt a szakaszokra; az alegységek tagjai többek között számot adtak az általános katonai ismereteikről, a helymeghatározó képességükről, illetve arról, hogy milyen gyorsan képesek szét- majd összeszerelni saját fegyverüket.

1595946329

A kiképzési foglalkozás célja az állomány fizikai állóképességének fejlesztése mellett az volt, hogy begyakoroltassák a katonákkal a terepen történő tájékozódást, a különböző természetes és mesterséges akadályokkal tarkított terepszakaszok leküzdését, az elsősegélynyújtást és a sebesültszállítást, komplex harcászati feladat végrehajtása közben.

A menetgyakorlat kiválóan alkalmas arra, hogy az alegységparancsnokok jártasságát fejlesszék egy gyalogos menet megszervezésében, megtervezésében, irányításában, valamint arra is, hogy növeljék az alegységek kohézióját.

1595946329

Fotók: A szerző felvételei