Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tények a mendemondákkal szemben

Szöveg: honvedelem.hu |  2020. április 28. 13:38

Különleges ismeretterjesztő blog indult el nemrégiben. Az Ars Militaria oldal szerkesztői egytől-egyig neves hadtörténészek, akik nem kevesebbet vállaltak magukra, mint szembeszállni az interneten mérhetetlen mennyiségben megtalálható történelmi mendemondákkal, sosemvolt históriákkal.

1596078635

Mint a blog köszöntőjében is fogalmaznak, a világhálót mára elözönlötték a hadtörténelmi, katonai, biztonságpolitikai témájú írások és az ezeket megjelentető felületek. Ám sokszor ezek valóságtartalma igen változatos, sok esetben ellenőrizhetetlen forrásokra hivatkozó állítások. Ezen kíván változtatni az Ars Militaria.

A blog szerzői elismerik, hogy számtalan olyan kötet született az évszázadok során, amelyek ugyan kiváló összefoglalói az addigi haditapasztalatoknak, ám a lelkes érdeklődők tudásszomját aligha képesek élvezhető módon kielégíteni. Persze nem is ezzel a céllal írták őket. A szóban forgó kötetek a múlt tapasztalataiból merítve a jövő háborúira készítettek fel. Katonáktól katonáknak.

Ezen és más hasonló könyvek, valamint a történelem puszta valójának olvasmányos, élvezhető tartalommá való szelídítésére vállalkozva indult el a blogoldal, amely a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum ismeretterjesztő fórumaként heti rendszerességgel publikál érdekességeket az Árpád-kortól a közelmúltig.

Az Ars Militaria oldala itt érhető el, „lapozzák fel" önök is!