Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Trump és Putyin közösen emlékezett a második világháború végi eseményekre

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2020. április 28. 11:10

Közös közleményben emlékezett meg Donald Trump amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök az amerikai és szovjet katonáknak a második világháború végén az Elba folyó fölött megsérült hídon történt történelmi találkozásának 75. évfordulójáról.

A Kreml és a Fehér Ház által egy időpontban kiadott, április 25-ei keltezésű közleményben kiemelték: az „Elba szelleme" példa arra, hogyan tudnak országaik felülkerekedni a különbözőségeiken, bizalmat építeni egymással és együttműködni egy nagyobb ügy érdekében. A 75 évvel ezelőtti kézfogás jelképesen a náci rezsim végleges vereségét hirdette.

Az évforduló alkalmából tervezett ünnepségeket a szászországi Torgau városban a koronavírus-járvány miatt le kellett mondani. Trump és Putyin a pandémia miatt az utóbbi hetekben több alkalommal is telefonon egyeztetett egymással.

Az eredetileg május 9-re a náci Németország feletti győzelem 75. évfordulója alkalmából Moszkvába meghirdetett katonai parádéra – több más államfőhöz hasonlóan – Donald Trump is hivatalos volt. A rendezvényt bizonytalan időpontig elhalasztották.