Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Sikeres távoktatás a tartós külszolgálatra készülőknek

Szöveg: Kelemen Ilona | Fotó: a szerző felvételei |  2020. április 28. 8:42

A járványügyi veszélyhelyzet miatt rendhagyó módon, távoktatással tartottak békeműveleti felkészítést a tartós külszolgálatra tervezett katonáknak Szolnokon, az MH Béketámogató Kiképző Központban. A számítógép előtt ülőket Varga Tamás alezredes, központparancsnok-helyettes üdvözölte.

1596078633

Az Észak-atlanti Szerződés Szervezete, az Egyesült Nemzetek Szervezete, az Európai Unió, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet, valamint a nemzetközi szerződések alapján betöltött külszolgálati beosztások váltásába tervezett tisztek és altisztek egyhetes felkészítés során sajátították el a békefenntartás elméleti alapjait és frissítették fel ismereteiket.

Az ismeretek elsajátítását egyrészt az ILIAS távoktatási keretrendszerre feltöltött komplex tananyagmodulok feldolgozásával, valamint a központ és felkért előadói által levezetett webináriumi előadásokon való részvétellel hajtották végre.

1596078634

A katonák – többek között – a biztonsági tanulmányok alapjairól, Magyarország regionális biztonságpolitikai és katonastratégiai helyzetéről, valamint az ENSZ, NATO, EU történetéről, feladatrendszeréről, szervezeti felépítéséről, katonai stratégiájáról és aktuális kihívásokról szóló tananyagokat dolgoztak fel, vagy hallhattak előadásokat ezen témakörökben.

A tizenkilenc résztvevő ezen felül megismerkedett a rádió hírváltás szabályaival, az improvizált robbanóeszközök elleni védelem és a személyi kimentés-kimenekítés alapjaival, valamint a nemzetközi hadijoggal kapcsolatos, illetve egészségügyi, tárgyalástechnikai ismereteket sajátítottak el.

Általánosságban elmondható, hogy a távoktatás nagyrészt elméleti tananyagok feldolgozását teszi lehetővé, de a hallgatók a rádió hírváltás szabályai foglalkozás gyakorlati fázisának feladatait is eredményesen teljesítették a felkészítés során.

A tanfolyam záróteszttel ért véget. A felkészítés sikeres teljesítését igazoló oklevelet a résztvevők elektronikus formában és úton kapták kézhez a kurzus zárását követően.

1596078634