Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Terrorháló – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2016. szeptember 11. 15:33

A propaganda és a lélektani hadviselés a háborúk nélkülözhetetlen kelléke. A technológia fejlődésével azonban a kommunikáció kitört a korábbi, egyirányú, információközlő szerepéből. napjainkra minden eddiginél hatásosabb eszközzé vált a terrorizmus markában az internet, amelyet hatékonyan és brutálisan használ fel céljai érdekében az „Iszlám Állam” nevű terrorszervezet.

1596019564
A média különböző csatornáit a terroristák mindig is igénybe vették; elég, ha csak a bin Láden-videókra gondolunk, amelyeket aztán az al-Káida mindenféle rögös úton juttatott el a világ akkoriban meghatározó televízióihoz, például a CNN-hez.

A világháló használata is elég elterjedtnek számított a propaganda népszerűsítésére, ám amíg a web 1.0 korában az információ áramlása még egyirányú volt, a web 2.0 óriási robbanást idézett elő a kommunikációban. Hirtelen maga a hírfogyasztó is a tartalom előállítójává válhatott, reagálni tudott az őt célba vevő információkra, kapcsolatokat építhetett, a közösségi média segítségével pedig – egyetlen gombot megnyomva – tömegekkel oszthatott meg célzott üzeneteket.

Dr. Vogel Dávid főhadnagy, a Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhelyének (HVK TKH) hadműveleti tisztje szerint az „Iszlám Állam" (Islamic State of Iraq and the Levant – ISIL) nem abban alkotott újat, hogy használja az internetet, inkább abban, ahogyan használni kezdte azt.

További részletek a Magyar Honvéd magazin szeptember 16-án, pénteken megjelenő számában.