Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tettük a dolgunkat

Szöveg: honvedelem.hu |  2013. április 7. 11:24

A március 14-étől csaknem a hónap végéig tartó rendkívüli időjárás, a jelentős mennyiségű hó, valamint az orkánerejű szél az ország egész területén komoly fennakadásokat okozott a közlekedésben és az áramellátásban. A Magyar Honvédség kijelölt erőinek a mentésben, a katasztrófahelyzet következményeinek felszámolásában való részvételéről dr. Benkő Tibor vezérezredest, a Honvéd Vezérkar főnökét kérdeztük.

1595952047
Tábornok úr, a Magyar Honvédség katasztrófavédelmi rendszere hogyan épül fel, s miként kapcsolódik az országos katasztrófavédelmi hálózathoz?

A honvédelmi katasztrófavédelmi rendszer az országos katasztrófavédelmi rendszer része. E rendszert a honvédelmi ágazat katasztrófavédelmi feladatainak irányítása, végrehajtása, valamint az országos katasztrófavédelmi feladatokhoz való hozzájárulás érdekében hozták létre. Kijelölt szervezeti elemekből felépülő, ideiglenes szervezete a honvédség meglévő képességein alapul. A rendszer működtetését a honvédelmi miniszter biztosítja, a katonák feladatra történő kirendelésére a honvédelmi miniszter és a Honvéd Vezérkar főnöke jogosult. A szakirányítást a közigazgatási államtitkár végzi.

A honvédelmi katasztrófavédelmi rendszer három szintből áll. A stratégiai szinten katasztrófavédelmi operatív törzs irányítja a feladatokat: itt tájékoztatják a döntéshozókat, vezetik a nyilvántartásokat, összesítik a katasztrófavédelmi tevékenységben részt vevő erőket és eszközöket. A törzs szervezi és tervezi az MH Altiszti Akadémia, az MH Ludovika Zászlóalj, illetve az önkéntes tartalékosok bevonását, továbbá a Magyar Honvédség központi képességeinek szükség szerinti koncentrálását egy adott feladat végrehajtására.

(Az interjút teljes terjedelmében a Magyar Honvéd magazin április 12-én, pénteken megjelenő számában olvashatják el!)