Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tiszaszigeten tartottak bemutatót a speciális önkéntes tartalékosok

Szöveg: Ördög Kovács Márton | Fotó: Kertész László |  2020. július 30. 9:06

Harcászati és alaki bemutatón bizonyították rátermettségüket és adtak számot alapfelkészültségéről az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred speciális önkéntes területvédelmi tartalékos katonái július 29-én, szerdán, Tiszaszigeten. A bemutatón jelen volt dr. Juhász Tünde Csongrád-Csanád megyei kormánymegbízott, valamint Polyák András ezredes, az alakulat parancsnoka is.

1596093005

A bemutatót megelőző tájékoztatón Manzák Attila törzszászlós, az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 46. Heim Géza Területvédelmi Zászlóaljának vezénylőzászlósa az Önkéntes Területvédelmi Tartalékos Rendszer legfontosabb jellemzőiről, valamint a szolgálati forma alapfelkészítésének részleteiről beszélt. Kitért a Magyar Honvédség szerepvállalására a járványügyi veszélyhelyzet utáni munkahelyteremtésben.  Ennek kapcsán bemutatta a Magyarország Kormánya által meghirdetett Gazdaságvédelmi Akcióterv részeként bevezetett Speciális Önkéntes Területvédelmi Tartalékos (SÖTT) katonai szolgálatot vállalók eddigi munkáját és alapfelkészítésének ütemezését. Manzák Attila törzszászlós elmondta: a területvédelmi ezred a hatáskörébe tartozó kilenc megyéből hatban tartanak alapkiképzést a speciális önkéntes területvédelmi tartalékosoknak.

A SÖTT állomány a katonai közelharc bemutató során fegyver nélküli és fegyveres gyakorlatokat hajtott végre. Emellett bemutatták a bilincselést, a tűzpárban mozgást, valamint egy sebesült katona kimentésének folyamatát. A program alaki gyakorlatokkal zárult.

1596093005

Dr. Juhász Tünde kormánymegbízott, önkéntes műveleti tartalékos ezredes a katonákhoz szólva elmondta: az elmúlt időszak bizonyította, hogy a tartalékos szolgálati formára és az itt szolgáló katonákra szükség van és lesz is. A kormánymegbízott kiemelte: az önkéntes tartalékos katonai szolgálat egyrészt elköteleződés a honvédelem ügye és a haza szolgálata mellett, valamint egy példamutatás is, mivel hidat képez a honvédség és a civil világ között.

Az eseményt a helyszínen tekintette meg Ferenczi Ferenc, Tiszasziget polgármestere, valamint Dávid István nyugállományú alezredes, a Magyar Tartalékosok Szövetségének Csongrád-Csanád megyei elnöke is.

GALÉRIA