Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tiszt- és altisztjelöltek számára kezdődött meg az alapkiképzés

Szöveg: Duruczné Téglás Dóra főhadnagy |  2017. augusztus 23. 9:03

Honvéd tiszt- és altisztjelöltek vonultak be augusztus 21-én, hétfőn az MH Altiszti Akadémiára, hogy megkezdjék katonai alapkiképzésüket.

1596037817

A kétéves nappali tagozatos altisztképzésre felvételt nyert altisztjelöltek első útja a Kinizsi Pál Altiszti Oktatási Osztály hallgatói századszintjére vezetett, ahol körleteik elfoglalása után adategyeztetés következett. Innen kisebb csoportokban vonultak át az alakulat egészségügyi központjába, ahol drogszűrésen estek át, majd fogászati ellenőrzés után megkapták a kötelező védőoltásokat. Ezt követően vehették át a ruházati felszerelést, hogy a nap végére gyakorlóruházatba öltözve sorakozhassanak fel.

1596037817

Az elkövetkező tíz hétben az egységes alapkiképzés programjának megfelelően megszereznek minden olyan ismeretet, amely az általános katonai szolgálathoz szükséges. A záróvizsgát követő ünnepélyes nyilvános honvédeskü után pedig megkezdik tanulmányaikat az akadémia Kinizsi Pál Altiszti Oktatási Osztályánál. Az összesen két tanéves képzés során szakosodnak, különböző szakmacsoportok szerint választanak szakirányt és 2018 júliusában az ünnepélyes altisztavatást követően kezdik meg őrmesteri rendfokozatban tényleges katonai szolgálatukat a Magyar Honvédség alakulatainál.

1596037817

Az augusztus 20-át követő első munkanap nemcsak az altisztjelöltek számára jelenti a katonai „pályafutás" kezdetét. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karára felvételt nyert fiatalok behívóparancsa is erre a napra szólt. Közel százhúszan érkeztek a Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campusra, ahol adategyeztetés és tájékoztató előadások után megkapták ruházati ellátmányukat, majd buszokkal szállították őket a szentendrei laktanyába.

1596037818

A honvéd tisztjelöltek alapkiképzését az akadémia Mecséry János Kiképző Zászlóalja végzi, és a szintén tízhetes képzés végén közösen tesznek esküt az altisztjelöltekkel, majd visszatérnek a fővárosi laktanyába, ahol megkezdődik számukra a négyéves tisztképzés.

1596037818

Fotó: a szerző felvételei