Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tisztelet a bátraknak

Szöveg: Révész Béla |  2017. március 2. 12:31

„Március 15-e nemzeti identitásunk alapköve és bizonyítéka” – mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes a Nemzeti Múzeumnál tartott sajtótájékoztatón március 2-án, csütörtökön.

1596028296

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából – a HM Nemzeti Rendezvényszervező Főosztály által – szervezett központi programsorozatról tartott sajtótájékoztatón a tárca államtitkára március 15-e programjait ismertette.
A hivatalos ünnepségsorozat 9 órakor a Kossuth téren kezdődik, Magyarország lobogójának katonai tiszteletadással kísért felvonásával.

Az ünnepi zászlófelvonáson részt vesz Áder János, Magyarország köztársasági elnöke, valamint Kövér László, az Országgyűlés elnöke. Az eseményen az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár 32. Nemzeti Honvéd Díszegység, a MH Központi Zenekar, valamint a Nemzeti Lovas Díszegység működik közre.
Idén is ingyenes, nyílt nap lesz az Országházban 8 és 12 óra 30 között. Az érdeklődők megtekinthetik a Szent Koronát, a Díszlépcsőházat és a Kupolacsarnokot.
A Magyar Nemzeti Múzeum épületénél az ünnepi megemlékezés 10 óra 30 perckor kezdődik. Köszöntőt mond Tarlós István, Budapest főpolgármestere, ünnepi beszédet mond Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke. Az alkalomra összeállított, Both Miklós zeneszerző, előadóművész és ifj. Csoóri Sándor zenész által koreografált népzenei műsorban részt vesz Csík János zenész, Fitos Dezső táncos, a Honvéd Férfikar, a MH vitéz Szurmay Sándor BHD zenekara, Pápai Joci, A Dal 2017 győztes énekese, Rácz József, Jászai-díjas színművész. Az ünnepséget követően díszmenet indul a budai várba (idén új útvonalon, a Lánchídon át) a MH BHD Budapest Helyőrség Zenekar tagjainak és a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség lovas huszárainak vezetésével.

1596028296

A Várban egész nap zajlanak majd a programok, délelőtt 10 órától egészen este 6-ig. A Dísz téren térzene, a Hadik-szobornál népzene és táncház, a Magyarság Házában tánctanítás és huszárpróbák, a Szentháromság téren koncertek és gyermekprogramok, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban forradalmi forgatag, az Országos Levéltárban kalandos időutazás, a Hunyadi-szobornál huszártábor, a Táncsics-börtönben pedig különböző vetélkedők várják az érdeklődőket, míg a Magyar Ízek Utcájában a hazai finomságok szerelmesei kóstolhatják meg a hagyományos ételeket.
Vargha Tamás kiemelte: a biztonság érdekében idén is felállítják az operatív törzset, amelyben a rendőrség, a meteorológiai szolgálat, a mentők, a fővárosi közlekedésfelügyelet és a katasztrófavédelem képviselői lesznek jelen.

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária