Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Missziós történetek: a harctéri stressz lehetséges következményei

Szöveg: Takács Vivien |  2017. március 2. 11:13

A missziók pszichés kockázatairól tartott előadást Szekeres György alezredes, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar munkatársa a napokban Budapesten, a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban.

Szekeres György – aki századparancsnokból lett pszichológus – az elmúlt öt évben két misszióban, egy irakiban és egy afganisztániban vett részt pszichológusként.

Előadásában beszélt a harci stressz (normális emberek reakciója egy abnormális helyzetre) és a PTSD (poszttraumatikus stressz szindróma) közti különbségről, a PTSD történetéről, kialakulásáról, tüneteiről és lehetséges kezeléseiről is. Mint mondta, a harci stressz azonnal jelentkezik, míg a PTSD csak három-négy hónappal később, mikor a katona már elhagyta a harcmezőt.

1596028295

Az alezredes kiemelte: az iraki és afganisztáni műveletek után az amerikai hadsereg állományából mintegy 27-54 ezer olyan veteránt szereltek le, akik PTSD-ben szenvedtek. Hozzátette: 2012-ben az amerikai aktív katonák közül 321-en lettek öngyilkosok.

Szekeres György szólt még a PTSD tüneteiről is. Ilyenek például a zavart alvás, rémálmok, idegesség, aggodalom, alkohol- és drogproblémák. A PTSD során jelentkező újraélt trauma egy idő után annyira elviselhetetlenné válhat, hogy az illetőt öngyilkosságra készteti − mondta.

Végezetül szólt a misszió pozitív hatásairól is. Mint mondta: az egyén önbecsülése növekszik, a családi kapcsolatok erősödnek, növekszik a szakmai tapasztalat, a társadalmi elismertség, és nem utolsósorban az egyén személyisége is fejlődik.

1596028295

Fotó: Tóth László

Címkékmisszió