Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Tisztelet a Bátraknak!”

Szöveg: Kovács Zoltán |  2016. március 5. 17:04

„Március 15-e Magyarország történelmének egyik kiemelkedő eseménye, nemzeti identitásunk alapköve és egyben a magyar polgárok szabadság- és tettvágyának szimbóluma is” – mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes Budapesten március 5-én.

A Nemzeti Múzeum főlépcsőjén tartott sajtótájékoztatón az államtitkár ismertette a „Tisztelet a Bátraknak!" ünnepi jelmondat jegyében az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából szervezett hivatalos programokat. A műsor reggel 9 órakor Magyarország lobogójának ünnepi felvonásával kezdődik a Kossuth téren. A ceremónia egyik különlegessége, hogy aznap díszeleg 200. alkalommal Mécses, a Nemzeti Lovas Díszegység kürtöslova. A pej mén az állami ünnepség keretein belül vonul nyugdíjba.

1596009916

A lobogófelvonás után díszmenet indul a Múzeum körútra, ahol a hagyományoknak megfelelően fél 11-től kezdődik a nemzeti ünnepi műsor. A menetet a Nemzeti Lovas Díszegység és a Magyar Honvédség Központi Zenekara vezeti. A Múzeumkertben beszédet mond Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke. A díszünnepségen köszöntőt mond Tarlós István, Budapest főpolgármestere. Az ünnepi műsorban fellép többek között Varga Miklós, Paár Julianna, valamint Gubik Petra, közreműködnek a Magyar Állami Népi Együttes táncosai és zenészei. Ezek után a programok a budai Várban, a Halászbástyánál folytatódnak, ahol 10 órától gyermekműsorral és koncertekkel, a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban „Forradalmi Forgataggal" várják az érdeklődőket. Ezek mellett ingyenes, egész napos családi programokat rendeznek a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárában, a Magyarság Házában, a Magyar Nemzeti Galériában, a Budapest Történeti Múzeumban, a Várkert Bazárban, valamint Táncsics börtönében.

Természetesen a hagyományoknak megfelelően ezen a napon, nemzeti ünnepünkön Áder János köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök átadja a Kossuth- és Széchenyi-díjakat, valamint a Magyar Érdemrendeket az Országház Kupolatermében. A programokról részletesebben a www.marcius15.kormany.hu címen tájékozódhatnak.

A sajtótájékoztató végén az államtitkár hangsúlyozta: az ünnepi programsorozat legfontosabb célja, hogy mindenki méltóképpen és biztonságban emlékezhessen meg 1848 hőseiről, azokról a bátrakról, akik a népek tavaszán új erőt adtak egy megfáradt országnak, akik mertek változtatni, és mertek bátrak lenni minden körülmények között.


Fotó: a szerző felvételei