Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Tisztelet, őszinteség, becsület, precíz munka és a pontosság”

Szöveg: Faragó Fanny |  2016. október 30. 19:16

Huszonöt év hivatásos katonai szolgálat után váltott, ma már polgármesterként szolgálja lakóhelyét. A néphadseregnél, majd a honvédségnél eltöltött izgalmas éveiről, illetve későbbi, polgármesteri hivatásáról mesélt a honvedelem.hu-nak dr. Sajtos Sándor Imre, Tahitótfalu első embere.

Dr. Sajtos Sándor Imre, gyermekkorától kezdve vadászpilóta szeretett volna lenni. Az MHSZ szegedi repülőterén, szorgalmas munkával, évi húsz forintos tandíj ellenében tanulhatott és itt indult a repüléssel való szorosabb kapcsolata is.

Aztán Kecskeméten, az egészségügyi szűrővizsgálatok végén – amikor már csak páran maradtak – az orvosok megállapították, hogy a gerincoszlopán sérült az egyik csigolya, így nem kapta meg az A-kategóriás alkalmassági minősítést. Emiatt sajnos hamar le kellett tennie fiatalkori álmáról. Két lehetőséget látott tanulmányainak folytatására, az egyik a Kossuth Lajos Katonai Főiskola volt, a másik a Nyíregyházi Mezőgazdasági Főiskola repülőgép vezetői szakiránya. A sors akaratából a honvédségtől előbb érkezett meg a behívó…

1596022289

Tizennyolcadik születésnapját Mezőtúron, a Szabó Lajos Laktanyában töltötte, ahol a két hónapos kiképzés alatt 99-en voltak egy körletben. Végül rakéta- és tábori tüzér szakon végzett, 1982-ben. A főiskolai évek után az egész Magyar Néphadsereg számára ő képezte ki a páncéltörőket, az állványparancsnokokat és a rajparancsnokokat. Ebben a beosztásban Bárkányi István őrnagy volt a parancsnoka, akinek nagyon sok mindent köszönhetett. Annak ellenére, hogy Bárkányi őrnagynál senki nem bírta egy évnél tovább, ő az itt töltött harmadik évre elérte, hogy parancsnoka hadnagynak szólítsa.

Sajtos Sándor Imre fiatal tisztként is mindig arra törekedett, hogy tiszteletteljesen beszéljen a katonáival, fegyelmezetten vezette és egységes csoportként tartotta őket össze. Ahogy fogalmazott: „megtanult olvasni a szemükben". Mindig együtt tornázott és futott a fiúkkal, egyszer sem kért tőlük olyat, amit ő maga ne tudott volna teljesíteni – árulta el.

1596022290

„1984 őszén, Szentpéterváron, egy tanfolyamon vettem részt, melynek célja a Konkursz típusú páncéltörő harcjárművek üzemeltetése és a rendszerbe való felkészítés volt. 1985 január végén, amikor hadrendbe kellett állítanunk ezeket az eszközöket, a várpalotai gyakorlótéren felborult az egyik harcjárművem. Annak ellenére, hogy hamar felállítottuk, nem engedélyezték az éleslövészet végrehajtását. A tűzfeladatokat a fennmaradó öt harcjárművel végül kiváló eredménnyel hajtottuk végre, a sérült technikai eszközt pedig három nap alatt a hadsereg javítóműhelyében kijavítottuk. Ez a baleset az előléptetésembe került… Ami szerencsére néhány hónapon belül utolért: 1985 tavaszán, amikor részt vettem az utolsó díszszemlén, a Magyar Néphadsereg felvonuló tüzérségi csapatainak tisztjei közül egyedül én kaptam soron kívüli előléptetést, így lettem főhadnagy. Emlékeimben tisztán él a pillanat, amikor a harcjármű tetején feltűzték a vállamra a főhadnagyi csillagot a katonáim"- emlékezett vissza. 

Élete további szakaszáról megtudtuk, hogy 1997-ben a hadtudomány kandidátusa címet szerzett, majd a Nemzetvédelmi Egyetemen tanított 2003-ig, egyetemi docens, tanszékvezető-helyettesként. Leszerelése után Tahitótfalura költözött, majd 2006-ban indult először a képviselő-választáson. Később alpolgármesternek jelölték, végül – amikor Budai Mihály polgármester megromlott egészségi állapota miatt lemondott a tisztségéről – megbízott polgármester lett. Hivatalosan 2009 tavaszán, az időközi választáson lett a település első embere. Azóta Tahitótfalut szolgálja.

1596022290

A beszélgetés során elárulta: a Szentendrei-sziget kapuja már nem csak az eperről híres, hiszen a településnek komoly lovas hagyományai is vannak. Fogathajtásban öt minősített hajtójuk is van, 2012-ben pedig a Nemzeti Vágta előfutamának is otthont adtak. Azóta minden évben megrendezik a Tahitótfalui Vágtát, és maga a polgármester is nagy szerelmese ennek a sportágnak. Sőt, 2014 szeptemberében a Nemzeti Vágtát Tahitótfalu lovasa nyerte. 

„Önmagában a tudás nem alakít ki képességeket, csak fejleszt. A hadseregben töltött 25 év alatt érzékenyebbé és tudatosabbá váltam. Rá kellett jönnöm, hogy olykor nemet kell mondani, hiszen a sikerek mellett ugyanúgy ott van a kudarc lehetősége is. Egymás tisztelete, az őszinteség, a becsület, a precíz munka és a pontosság – ezek azok a tulajdonságok, amiket ezeknek az éveknek köszönhetek. Mindig boldogan fogok visszaemlékezni a szolgálatban eltöltött időmre és továbbra is megőrzöm a kapcsolatot a katonasággal a barátaimon, a hallgatóimon és a családomon keresztül" – mondta Sajtos Sándor Imre.

1596022290

Fotó: Sajtos Sándor Imre archívuma