Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tisztelgés az S.M.S. Leitha előtt

Szöveg: Dr. Tóth Gergely százados |  2018. április 28. 17:32

A 170 éves a Magyar Honvédség programsorozat részeként bocsátották országos útjára március 29-én a Lajta Monitor Múzeumhajót. Azóta már végigjárta a Duna Budapest fölötti szakaszát, és most „völgymenetben” – lefelé hajózva a folyón – haladt át a fővároson, hogy a Duna onnan délre eső magyarországi szakaszán is több helyen kikössön.

1599186289
A hajó katonai hagyományőrzőkből álló legénységét zömében a Centenáriumi Hagyományőrző Honvéd Gyalogdandár tagjai adják, akik az Országház előtt elhaladva hagyományos tengerész-tisztelgést hajtottak végre: ennek során a hajó legénysége a hajófedélzeti korlátnál sorakozik fel (Manning the Rails Salute). Ennek eredete, állítólag, hogy egy idegen kikötőbe befutó hajó így bizonyította békés szándékait, hiszen így a legénység láthatóan nem készülhetett a hajó fegyvereinek kezelésére.

1599186290
Az Osztrák-Magyar Haditengerészet (K.u.K. Kriegsmarine) budapesti folyami különítményét (Marine-Detachement zu Budapest) megjelenítő 15 katonai hagyományőrző tisztelgését a parton dr. Papp Ferenc ezredes, a HM Társadalmi Kapcsolatokat Koordináló Főosztály főosztályvezetője; a Budapesti Rendőr-Főkapitányság Hagyományőrző Rendőrszázadának parancsnoka; a Centenáriumi Hagyományőrző Honvéd Gyalogdandár parancsnoka, valamint beosztottaik fogadták.

1599186290
Fotó: BRFK Hagyományőrző Rendőrszázad, Aszódi Nándor