Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tisztjelöltek a KatonaSuliban

Szöveg: Révész Renáta főhadnagy |  2012. december 11. 11:58

A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tanuló honvédtiszt-jelöltek mellett az MH Ludovika Zászlóalj parancsnoka is meglátogatta a debreceni Gábor Dénes Elektronikai Műszaki Szakközépiskola és Kollégium katonanövendékeit a napokban. A középiskolás fiatalok leginkább arra voltak kíváncsiak, milyenek a hétköznapok a tisztképzésben részt vevő egyetemisták számára.

1595946077

A szakközépiskola az MH. 5. Bocskai István Lövészdandárral szorosan együttműködve valósítja meg a katonanövendékek honvédelmi nevelését, képzését.

A fiatalokkal foglalkozó katonai részleg vezetője, Nyíri Sándor őrnagy − aki maga is a dandár katonája − elárulta: a katonai nevelésben részesülő növendékek motiváltságával nincs baj, örömmel vesznek részt a gyakorlatokon, kiképzéseken, foglalkozásokon. Többségük a kimagasló fegyelmezettséget megkövetelő katonai napirenddel, a kollégium légkörével is hamar megbarátkozott. Ám még mindig vannak köztük, akiknek tanulmányi téren van hova fejlődniük. Holott, ha szeretnének a katonai felsőoktatásba kerülni, vagyis a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karára felvételizni, akkor a jelenleginél többet kell teljesíteniük. Hiszen ma már a kiemelkedő tanulmányi eredmény és a középfokú nyelvvizsga megléte alapkövetelmények a felvételinél. Éppen ezért, aki be akar kerülni az egyetemre, annak már a középiskolai évek alatt keményen meg kell dolgoznia a bejutásért.

1595946077

Éppen erre az összetett követelményrendszerre hívta fel a figyelmet Molnár Zsolt ezredes, az MH Ludovika Zászlóalj parancsnoka, aki saját példáját állította a növendékek elé: 14 évesen ő maga is katonai kollégiumba járt, onnan indult katonai pályafutása. Az ezredes kiemelte az állandó tanulási folyamatot, amely nemcsak a középiskolán, a főiskolán, illetve az egyetemen határozta meg életét. Mint elmondta: egy katonának folyamatosan képeznie kell magát, így ő is rendszeresen részt vett hazai és nemzetközi tanfolyamokon, kiképzéseken.

A honvédtiszt-jelöltek előadása szintén nagy érdeklődést váltott ki. Az ő példájuk még kézzelfoghatóbb, még közelibb volt a tizenévesek számára, hiszen csupán néhány év a korkülönbség  köztük. A különböző évfolyamokra járó honvédtiszt-jelöltek a mindennapi életükről, a képzésről, az egyetemi követelményekről meséltek a növendékeknek.

1595946077


Fotó: A szerző felvételei