Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tíz év – ezernyi emlék

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2017. július 3. 16:53

A Zrínyi 2026 programnak köszönhetően látom a garanciát arra, hogy a technikai eszközök terén a Magyar Honvédség előrelépjen – hangsúlyozta dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök az MH Összhaderőnemi Parancsnokság (MH ÖHP) tizedik születésnapja alkalmából megrendezett emlékkonferencián július 3-án, hétfőn Székesfehérváron.

A konferencia megnyitójában Huszár János altábornagy, az MH ÖHP parancsnoka köszöntötte a katonai szervezet korábbi parancsnokait és a meghívott vendégeket. Hangsúlyozta: a rendezvény célja az emlékek közös felidézése mellett a kötetlen, bajtársi beszélgetés is. Hozzátette: a meghívottak személye ezer szállal kötődik a parancsnoksághoz.

1596035449

Az MH ÖHP egykori első parancsnoka, Tömböl László nyugállományú vezérezredes úgy fogalmazott: katonai pályafutásának egyik legszebb időszakát töltötte a parancsnokság élén.
„Bizony sok küzdelem árán jött létre ez a katonai szervezet. Komoly kihívás volt életre hívni valamit, ami korábban a Magyar Honvédségben nem létezett. De a haderőnek igenis pontosan ilyen középszintű vezetői szervezetre van szüksége" – húzta alá, hozzátéve, hogy a mindennapi munka során a különböző haderőnemek közös gondolkodása a legfontosabb.

1596035449

A jelenlegi vezérkarfőnök, dr. Benkő Tibor vezérezredes is szolgált korábban parancsnokként másfél évig az MH ÖHP-nál. Visszaemlékező beszédében kiemelte: a szervezet létrejöttével voltaképpen kultúraváltás következett be a hadseregben, és kétségtelenül hasznos volt a parancsnokság megalakítása.
„Komoly eredményeket tudtunk elérni, s a költségvetési nehézségek ellenére is sikerült a képességeket megtartani, és ez nagy fegyvertény. Akkoriban parancsnokként azt tapasztaltam, hogy kezdtek összecsiszolódni a különböző haderőnemek" – mondta a Honvéd Vezérkar főnök.

1596035449

Fucsku Sándor vezérőrnagy az MH Összhaderőnemi Parancsnokság ötödik parancsnoka volt. Németországi tapasztalataiból kiindulva szintén az MH ÖHP létjogosultsága mellett érvelt.
„A szervezet jól képviseli az összhaderőnemiséget, nagyon nagy szükség van egy ilyen szervezetre. Parancsnokságom ideje alatt az egyik legnagyobb kihívás az volt, hogy a külföldi missziókba biztosítani tudjuk a megfelelő képzettségű állományt, és ez sikerült is – hangsúlyozta a vezérőrnagy.

1596035450

Huszár János altábornagy számozott emlékérmét adott át minden egykori parancsnoknak, majd zárszavában kiemelte: az MH ÖHP struktúraváltása lezajlott, és bízik abban, hogy a jelenlegi szervezeti formában hatékonyan működik majd a parancsnokság.

1596035450

Fotó: a szerző felvételei