Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tíz éves Az Ég Katonái Hagyományőrző Egyesület

Szöveg: Simon Róbert Sándor nyugállományú főtörzsőrmester | Fotó: Letanóczki Nóra |  2020. március 4. 18:29

A közelmúltban ünnepelték megalakulásuk tizedik évfordulóját a légierő hagyományait ápoló szervezet, Az Ég Katonái Hagyományőrző Egyesület tagjai.

1596076736
A jubileumi bajtársi találkozón felidézték az egyesület megalakulása óta eltelt évtized eseményeit. Említésre kerültek a Pápán, a feladatról vissza nem tért pilóták emlékére  és a Kecskeméten felállított emléktáblák. Utóbbi a felszállt, de vissza nem tért hajózók, valamint a földi előkészítés közben szerencsétlenül járt sorkatona és repülőműszakiak megemlékezésére készült.

Az egyesület kezdeményezésére állították a Beled település melletti Bakó Ferenc ezredes és Reinhardt Róbert százados neveit őrző emlékművet. Utóbbi az egyesület két civil tagjának, a műrepülő Nádas Tamásnak és a vállalkozóként vadászgépek tucatjait megmentő Komócsi Zoltánnak az emléke előtt tiszteleg.

Ugyancsak felelevenítették az Ugod településen (ahol Doba László őrnagy hunyt el tragikus balesetben MiG-21-es repülőgépével), a Balatonalmádiban (három helikopter katasztrófa helyszíne), a Mátrában (életét vesztett Balázs János százados, aki sajnos túl későn katapultált gépéből) és a Nyárlőrincen (négy pilóta emlékére) állított emlékhelyek mögötti tragédiákat.

Az egyesület tagjai a repülőgépek felújításából is aktívan kivették a részüket. A pápai repülőtéren renováltak egy MiG-23-as és egy MiG-21-es repülőgépet. Továbbá 2014-ben, Kecelen két repülőgépnek (L-29-est és Zlin-43-as) a rekonstrukciójában vettek részt. 2015-ben Komócsi Zoltán emlékére, a család tulajdonában álló MiG-21-es repülőgépet hozták helyre. A pilóta emlékének szóló búcsúrepülés szólóbemutatóját is ez az akkor nemzeti színekben pompázó gép repülte. Szintén Kecelen újítottak fel egy MiG-15-ös és egy MiG-17-es repülőgépet.

Jelenleg is folyamatosan dolgoznak két MiG-21 típusú repülőgép újjáépítésén. Idén tartják Pápán a Magyar Honvédség rendszeréből már 20. éve kivont MiG-21 típusú repülőgépek évfordulójáról szóló megemlékezést.

Mint ahogyan az a rendezvényen is elhangzott: a szeptemberben megrendezendő Szeged International Airshow-n „keresztelik meg" az 1418-as oldalszámú MiG-21U repülőgépet, ami majd dr. Magyari Béla mérnök ezredes, Magyarország kiképzett űrhajósának nevét viseli.

1596076737