Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Amerikai gyakorlatra készülnek

Szöveg: Galambos Sándor | Fotó: a szerző felvételei |  2020. március 4. 18:46

Az Ohiói Nemzeti Gárda parancsnokának felkérésére minősítő gyakorlaton vesznek részt augusztusban az MH 2. vitéz Vattay Antal és az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred állományából – önként jelentkezés alapján – szervezett alegység katonái. A tavaly kezdődött felkészítésük ez évi első fázisában az MH Bakony Harckiképző Központ táborfalvai lő- és gyakorlóterén sajátítják el a feladatok végrehajtásához szükséges elméleti és gyakorlati ismereteket.

1596076738

Értékeléssel egybekötött, nemzetközi gyakorlaton vesznek részt nyáron az Ohiói Nemzeti Gárda 37. Lövészdandár Harccsoport (Ohio Army National Guard 37th Infantry Brigade Combat Team) kijelölt állományával a Magyar Honvédség területvédelmi tartalékos katonái. A több mint száz fős alegység tagjainak a felkészítése tavaly év végén az MH Altiszti Akadémia csobánkai bázisán kezdődött. Ennek részeként egységesítették a kiképzés során támasztandó követelményeket és kiképzési módszereket, valamint készség szinten elsajátították a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében beszerzett új gyalogsági fegyverek kezelését. Az elmúlt évi kiképzésük nappali és éjszakai éleslövészettel, az alap– és a szakalap lőgyakorlatok végrehajtásával zárult. 

Az alegység tagjainak felkészítése február 29-étől a táborfalvai lő- és gyakorlótéren folytatódik. Elméleti és gyakorlati foglalkozások keretében raj szintű harcászati kiképzésen vesznek részt, végrehajtják a lövész szaklőgyakorlatokat, gyakorolják a járőrfeladatokat, felelevenítik a tereptani és térképészeti ismereteiket, valamint elsajátítják az improvizált robbanóeszközök elleni védekezés szabályait. Az alapvető harcászati képességek begyakorlása, az alegység összekovácsolása érdekében pedig júliusig havonta, szintén egy-egy hétig tartó kiképzésen vesznek majd részt a nemzetközi gyakorlatra készülő tartalékos katonák. Az Amerikai Egyesült Államokban (Camp Grayling, Michigan) tartandó gyakorlatra augusztus első napjaiban utazik ki a magyar kontingens, amelynek tervezett parancsnoka Dlabig Péter alezredes, az MH Hadkiegésztő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság Kiképzési és Kiképzést Ellenőrző Osztály osztályvezető-helyettese.

1596076738

Az önkéntes területvédelmi rendszer népszerűségét mutatja, hogy a több fázisból álló felkészítésre az MH 2. vitéz Vattay Antal és az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezredek állományából több mint négyszáz katona jelentkezett. Az egészségügyi alkalmassági vizsgálatok és a kiképzés során közülük kerülnek kiválasztásra azok, akik a gyakorlaton mutatott teljesítményük alapján kiutaznak majd az Ohiói Nemzeti Gárdával közös gyakorlatra.

GALÉRIA