Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tizenkilencedik alkalommal lépnek a hősök nyomdokaiba

Szöveg: Snoj Péter |  2019. január 2. 9:09

A csaknem húszéves hagyománynak megfelelően 2019-ben is útnak indul a Doni Hősök Emléktúra. Az 1943-as doni katasztrófa áldozatai előtt tisztelgő esemény szervezői immáron tíz különböző útvonalon rendeznek megemlékezést, valós teljesítmény felmutatásával.

A szokásoknak megfelelően január 12-én, Budapesten, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum díszudvarán tartott megemlékezésen veszi majd át Jásdi Balázs, a Magyar Tartalékosok Szövetség (Matasz) hagyományőrző tagozatának vezetője azt a díszparancsot, amely jelképesen utasítást ad a tervezett menetek végrehajtására. Az emléktúrák sora azonban már korábban, január 10-én megkezdődik.

1599197840

Az első, a Bakony menetszázad útvonala Szigliget-Veszprém között húzódik majd; a túra résztvevői január 10-én indulnak és január 13-án érkeznek meg. A következő hétvégén – január 17-20. között – két megyében is folyik majd menetelés: a túlnyomórészt katonai hagyományőrzőkből álló Csatti menetszázad Vámosújfaluból indulva Óhuta felé veszi az irányt. Január 18-21. között a Honvédsuli Kadét Program középiskolásai teljesítik a 2019-re vállalt kétszáz kilométeres menet első felét, Döge és Nyírmada települések között. A diákokat megmozgató és a történelem ismeretére, szeretetére sarkalló kezdeményezés második száz kilométerét február 15-18. között, Nyírbátor-Nyíregyháza viszonylatában teljesítik majd.

A január 24-27-i hétvégén is több menetszázad tiszteleg majd a hősök emléke előtt. Abasár és Gyöngyös között a Lenkey menetszázad zászlaja alatt a Matasz-szervezetek és külföldi partnereik teljesítik az emléktúrát. Ugyanezen a hétvégén hajtja végre a kijelölt távot a talán legsokszínűbb Hajdú menetszázad. A Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium szervezésében Debrecentől Hajdúnánásig menetelők között lesznek ugyanis középiskolás diákok, aktív és önkéntes területvédelmi tartalékos katonák, valamint magyar és román katonai hagyományőrzők is.

1599197841

A kiemelt menetszázadok mellett még számos kisebb emléktúra is lesz Jász-Nagykun-Szolnok, Békés és Győr-Moson-Sopron megyékben. A szervezők szerint több mint ötszázan tisztelegnek majd ekképpen a Don menti harcok hősi halottainak emléke előtt. A XIX. Doni Hősök Emléktúra ünnepélyes záróceremóniája február 17-én, Nyíregyházán lesz.

Fotó: archív