Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tizenöt éves a Víztisztító század

Szöveg: Király Róbert Sándor hadnagy | Fotó: Janó Miklós őrmester és archív |  2019. szeptember 11. 9:04

Szeptemberben ünnepli tizenötödik születésnapját az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred Víztisztító százada. A nemzetközi szinten is mai napig egyedülálló képességekkel rendelkező alegység megalakításának egyik célja az akkori NATO-n belüli képességhiány leküzdése volt.

1596067716

A század az elmúlt 15 évben megannyi megmérettetésen ment keresztül, amelyet sikeresen leküzdve mindig tovább öregbítette saját és a Magyar Honvédség hírnevét. A teljesség igénye nélkül ide sorolhatjuk a megalakulása utáni első nagy nemzetközi „szereplést", a németországi Baumholder térségében megtartott Heroic Engineer 2004, valamint a Zöldfoki-szigeteken tartott Steadfast Jaguar 2006 NATO-hadgyakorlatokat, ez utóbbin egy szakasznyi erővel napi több mint 200 ezer liter ivóvizet szolgáltattak a szövetséges katonák számára. 

1596067716

A számtalan sikeres hazai és nemzetközi gyakorlat mellett szinte minden évben aktív NATO készenléti szolgálatot láttak el, amely folyamatosan magas készültségi szintet követelt az alegység állományától. Az állandó kihívásokkal párhuzamosan a katasztrófavédelmi feladatok ellátásában is jeleskedtek, úgy, mint árvízvédelmi feladatok ellátása, valamint a „Vízforrás" elnevezésű feladatban, amely során 2013-tól majd másfél éven át az ország területén több alakulattal karöltve mintegy 160 település 421 ezer lakosának vízellátásában vettek részt.

1596067717

Az elmúlt évek során a század állománya ugyan megváltozott, de az alapító tagok közül tizenhárman a mai napig is a századnál szolgálnak, és aktívan járulnak hozzá a mindennapi élethez.   Állománygyűlés keretén belül Antal László ezredes, a műszaki ezred parancsnoka fali emléktárgy átadásával köszönte meg a század eddig végzett munkáját, valamint emléklapot adományozott a század állományába tartozó alapító tagok részére.

1596067717