Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Több mint hétszázhatvanan a doni hősökért

Szöveg: Snoj Péter |  2019. március 5. 8:19

Hétszázhatvanegyen vettek részt a január 10. és február 18. között megrendezett XIX. Doni Hősök Emléktúrán. Jásdi Balázs főszervező szerint az idei volt az eddigi legsikeresebb év a rendezvény történetében.

„Tizenkilenc év alatt Magyarország legjelentősebb hagyományőrző rendezvénysorozatává nőtte ki magát a Doni Hősök Emléktúra" – vonta meg a rendezvény mérlegét Jásdi Balázs. Az emléktúra ötletgazdája – aki az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság (MH HFKP) Társadalmi Kapcsolatok és Hadisírgondozó Osztály hagyományőrzéssel foglalkozó munkatársa – kérdésünkre elmondta: az idei évben több büszkeségre okot adó tény is öregbíti az eseménysorozat hírnevét. Az emléktúra huszonegy menetnapja alatt 761 fő – köztük több mint százharminc tartalékos katona is – 550 kilométert tett meg, hetvennégy település érintésével. A tizenegy útvonalon masírozó aktív és tartalékos katonák, katonai hagyományőrzők és diákok mellett hat ország – Csehország, Franciaország, Lengyelország, Németország, Olaszország és Románia – képviselői is részt vettek a rendezvényen.

1599199480

Jásdi Balázs főszervező kiemelte: nagy öröm volt számára a tartalékos katonák jelentős számú részvétele, hiszen az emléktúra egy komplett logisztikai gyakorlatként is felfogható, ahol a tartalékosok beleláthattak abba, hogy mi minden kell tömegek zökkenőmentes, zárt rendben való mozgatásához és ellátásához. Hozzátette: éppen ezért az is az idei év egyik legnagyobb sikere, hogy Sopron környékén egy kizárólag önkéntes területvédelmi tartalékosokból álló szakasz önállóan hajtott végre menetet.

A Magyar Tartalékosok Szövetsége (Matasz) hagyományőrző tagozatának vezetője elárulta: a Doni Hősök Emléktúra távlati tervei között szerepel az is, hogy a különböző járási tartalékos századok önálló emléktúrákat szervezzenek és hajtsanak végre.

1599199480

Évről évre fontos résztvevői az emléktúráknak a történelem és a megemlékezés iránt elhivatott diákok is. A Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium, valamint a Honvédsuli Kadét Program iskoláskorú fiataljai sokak számára meglepő teljesítménnyel – akár több száz kilométeres táv sikeres megtételével – adóznak és adóztak idén is a Donnál harcolt hősök emléke előtt.

Fontos kiemelni, hogy a Doni Hősök Emléktúra résztvevői nemcsak a hősi halottak emlékét őrzik. Mint Jásdi Balázs is fogalmazott, a  rendezvény egyik legfontosabb célkitűzése az, hogy rávilágítsanak: nemcsak az elesettek, de azok is hősök, akik élve, épségben vagy sebesülésekkel, de hazatértek a doni harcokból. Az emléktúra főszervezője hozzátette: éppen ezért nagyon fontos a menetszázadok megjelenése egy-egy településen és az, hogy jelenlétük milyen hatással tud lenni a köztudatra. A megemlékezések és a hadtörténeti bemutatók során elhangzó tények képesek megváltoztatni az általános szemléletet és a hosszú évtizedek alatt – tévesen – berögzült sztereotípiákat.

1599199480

Kérdésünkre, hogy tizenkilenc év után mi vár még a Doni Hősök Emléktúrára, Jásdi Balázs elmondta: mindig van hova fejlődni. Már most tervezik a jövő évi – a huszadik – emléktúrát, amely kapcsán sok mindent egységesíteni kell, hogy az országszerte több megyében, akár egy időpontban végrehajtott menetek egyforma szervezésben és minőségben valósulhassanak meg. Az elmúlt évek tapasztalatát feldolgozva az is kiderült, hogy a magas szintű korhűségre való törekvés mellett szükséges engedményeket tenni, így például a lábbelik terén. Hiszen az a cél, hogy minden résztvevő átérezze a vállalt teljesítmény nehézségét, ugyanakkor a túra utáni hétfőn mindenkinek, sérülések nélkül vissza kell tudnia térni a munkájába.

A Matasz hagyományőrző tagozatának vezetője hangsúlyozta, hogy az emléktúra sikeréhez hozzájárult az a maximális támogatás is, amit a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség különböző alakulatai, a rendőrség, a polgárőrség, valamint a Büntetés-végrehajtási Intézet sátoraljaújhelyi intézménye nyújtott. 

1599199480

Fotó: archív