Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mintegy százan vonultak be alapkiképzésre

Szöveg: Faragó Fanny |  2019. március 5. 7:05

Csaknem százan – szerződéses legénységi állományú katonák, valamint pályakezdő tisztek és altisztek – kezdték meg a tízhetes alapkiképzést március 4-én, hétfőn, Szentendrén, az MH Altiszti Akadémián.

A Görgey Artúr laktanyába érkezőket az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság munkatársai várták. Az adategyeztetést követően a leendő katonák aláírták szerződéseiket, majd elfoglalták körleteiket és megkapták a ruházati felszerelésüket is.

1599199478

Soós Lajos főtörzszászlóstól, az MH Altiszti Akadémia vezénylőzászlósától megtudtuk: az alapkiképzés ideje alatt a szerződéses katonák minden olyan ismeretet elsajátítanak, amelyek a katonai szolgálat ellátásához nélkülözhetetlenek. „Az alaki fogásoktól kezdve a fegyverkezelésen át a harcászati ismeretekig mindent megtanulnak, kiemelt figyelmet fordítva a fizikai állapotuk fejlesztésére is. A záróvizsgát követően a felkészítés eskütétellel zárul, majd az újonnan kiképzett katonák megkezdik tényleges katonai szolgálatukat a Magyar Honvédség alakulatainál" – fogalmazott a főtörzszászlós.

1599199478

A Görgey-laktanyában ez volt az utolsó, ilyen jellegű bevonulás, ugyanis egy teljesen új, alapvetően tanfolyamrendszerű felkészítés keretei közt készülhetnek ezentúl választott életpályájukra a Magyar Honvédség leendő altisztjei. Germus Ferenc alezredes, a Kiképző Zászlóalj megbízott parancsnoka érdeklődésünkre elárulta: az „Acélkocka" Altisztképzési Rendszer résztvevői az elméleti és a gyakorlati ismereteket két, egymástól különálló, ám mégis egymásra épülő egységben, altiszti vezetőképzés és szakmai oktatás keretében fogják elsajátítani a jövőben.

1599199478

Fotó: Dévényi Veronika