Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tökéletes együttműködés

Szöveg: Búz Csaba hadnagy |  2012. október 13. 18:34

Látványos bemutatóval ért véget a „Neighbours 2012” elnevezésű szerb−magyar közös gyakorlat október 11-én. A gyakorlaton a magyar felet az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 3. Bercsényi Miklós lövészzászlóaljának katonái képviselték.

1595943053

A két nemzet katonai együttműködése három évvel ezelőtt kezdődött. Az évente megrendezett közös gyakorlás lényege, hogy a katonák megismerjék a másik fél műveleti eljárásait, illetve kialakítsák a közös feladatok ellátásához szükséges együttműködést. Így az idén már beépítették az előző évek gyakorlatainak tapasztalatait is.

A szerb−magyar közös szakasz kiképzése kitalált történetre épült. Egy távoli országban az egymással szemben álló két nemzetiség összetűzésbe került, emiatt az országot kettéosztották. A két felet elválasztó vonal ellenőrzése érdekében az ENSZ katonai erőket kényszerült bevetni, ezek feladata a mozgásszabadság biztosítása mellett a biztonság fenntartása volt.
Az ENSZ erőit képviselő közös szakasz először egy ellenőrző-áteresztő pont (EÁP) üzemeltetését mutatta be, ahol a katonáknak a gyalogosforgalom ellenőrzésén kívül tömegkezelési feladatokban is részt kellett venniük. Az EÁP üzemeltetői először megpróbáltak tárgyalni a tömeggel, de annak létszáma és erőszakos fellépése miatt a bázison elhelyezett készenléti raj segítségét kérték, s ezután a helyszínre érkező erők és gépjárművek felhasználásával kordont alakítottak ki. A megerősített ellenőrzőponton a felkelés vezetőjét letartóztatták, majd feloszlatták a tömeget.

Ezt követően a lázadók aknavetővel és kézifegyverekkel indítottak támadást az ENSZ egyik megfigyelőpontja ellen. Az ott szolgálatban lévő katonák azonnal elfoglalták előre kijelölt állásaikat, majd feltartóztatták az ellenséget. A megfigyelők parancsnokának kérésére ismét a QRF (Quick Reaction Force − azonnali reagálású erő) érkezett erősítésnek. A támadás elhárítása közben az egyik katona megsérült, akihez a helyszíni segítségnyújtást követően helikopteres mentést kértek.
A bemutató utolsó mozzanatában a szakasz parancsnoka a helyi rendőrséget kérte, hogy a letartóztatott civil személyt vegyék át és tartóztassák le. A lázadó vezetőt szállító konvoj menet közben útakadályhoz ért, amit a gyors ellenőrzés után megkerültek, majd folytatták útjukat a meghatározott rendőrőrsre.

1595943054

A Belgrádhoz közeli Pancevo városában található „Stevica Jovanovic" laktanyában Dokica Petrovic dandártábornok, a szerb 1. szárazföldi dandár parancsnoka a bemutatót követően elmondta: „A két dandár katonái az elmúlt pár napban tökéletes professzionalistással mutatták be a közös feladatokat. Gratulálok a résztvevőknek a közös munkához, és külön szeretném kifejezni tiszteletemet az MH 5. Bocskai István Lövészdandár katonáinak az itt tanúsított tevékenységükért."

Dr. Böröndi Gábor dandártábornok, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka köszönetet mondott a gyakorlat megszervezéséért. „Katonáink ismét bebizonyították, hogy képesek a közös feladatok ellátására, értik és alkalmazni is tudják az ENSZ előírásait. A jövőben is szeretnénk folytatni ezt az együttműködést, amely mindkét fél részére nagyon hasznosnak bizonyult" – fogalmazott.

1595943054