Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tovább erősítették a társadalmi kapcsolatokat és a kommunikációt

Szöveg: Tamás Tibor |  2013. január 16. 7:31

Az esztendők metszéspontján számvetést végzünk az óév eredményeiről és vázoljuk az új esztendő céljait. Sorozatunkban a Honvédelmi Minisztérium Tábori Lelkészi Szolgálata (HM TLSZ) katolikus és protestáns püspökségének, valamint tábori rabbinátusának vezetőit kérdezzük. Az első részben a katolikus tábori püspökség vonja meg mérlegét.

1595947813

Berta Tibor ezredes, általános helynök (a képen jobbra, Jákob János dandártábornok,  protestáns tábori püspök társaságában) a HM TLSZ Katolikus Tábori Püspökség elmúlt évi eseményei közül legfontosabbnak a külszolgálatokban levő katonáink lelkipásztori ellátását, ezen belül Takács Tamás alezredes, kiemelt vezető tábori lelkész, Rácz István főhadnagy és Markovics Milán Mór főhadnagy tábori lelkészek az ISAF-, a KFOR- és az EUFOR-missziókban teljesített lelkipásztori szolgálatát tartja. Jelentős küldetés volt, hogy Bíró László tábori püspök részt vett a vezető tábori lelkészek konferenciáján Szarajevóban. Ismét képviselte hazánkat a Magyar Honvédség – kilencven katonával – az 54. Lourdes-i Nemzetközi Katonai Zarándoklaton. E hagyományt 2013-ban is folytatják honvédeink.

Berta Tibor kiemelte: folytatódott a 2011-ben elkezdődött Katolikus Tábori Püspökség Baráti Köre elnevezésű munkacsoport munkája: negyedévenként találkoztak azon katonákkal, akik a lelkészek munkáját segítik az alakulatoknál. Fontos esemény volt az MH Honvédkórház új kápolnájának átadása, amelyet a Tábori Lelkészi Szolgálat vezetői áldottak meg. A kápolna kialakítása után kezdte meg beteglátogatói szolgálatát Szalai György, aki tevékenységét a püspökség szakmai irányításával, ökumenikus szellemben végzi.

A másik kiemelkedő rendezvény a júniusban megtartott Szent Cirill és Szent Metód-emlékünnepség volt a Zalavári Történelmi Emlékparkban, ahol a katolikus tábori püspökség szentmisét mutatott be a szlovák tábori püspökséggel. Az emlékünnepséget természetesen az idén is megszervezik.

2012 nagy kommunikációs „fegyverténye", hogy november elejétől „Inter arma caritas − Fegyverek között a szeretet" címmel magazinműsort indítottak el a Honvédelmi Minisztérium sajtóirodájával a Mária Rádióban. Szintén folyamatosságra törekszenek a honvédség és társadalom kapcsolatrendszerének további erősítése terén azzal, hogy a Légierő Zenekar – Veszprém közreműködésével, a HM Sajtóiroda és a Zrínyi Média segítségével három alkalommal rögzítettek olyan templomi és liturgikus énekeket, amelyek egy jövőbeni DVD-kiadványon lesznek láthatók és hallhatók. E felvételeket idén is folytatni szeretnék.

1595947813

Az előző esztendőkhöz hasonlóan 2013-ban is megemlékeznek májusban a magyar hősök emlékünnepéről a budavári Mátyás-templomban. Idén tizedik alkalommal örvendeztetik meg a résztvevőket a Zalavári Gyermektábor elnevezésű programmal, amelyet 2012-ben Kálinger Roland százados és Kótai Róbert főhadnagy, tábori lelkészek vezettek.

Szeptember végén szintén mindenkit várnak a hagyományos, budakeszi-makkosmáriai Nemzeti Katonai Zarándoklatra is.
A hagyományok közé került az adventi gyertyagyújtás is, amelyet a Honvédelmi Minisztériumban másodjára tartottak tavaly a Protestáns Tábori Püspökséggel közösen, ugyanakkor több alakulatnál is szerveztek a tábori lelkészek hasonló adventi programokat.

Ötödik alkalommal rendezték meg a katonaszülők gyermekeinek a versmondó versenyt és a Mikulás-ünnepséget, amelyen a Zrínyi Média jóvoltából a TLSZ vezetői egy stúdióbeszélgetés keretében beszéltek év végi ünnepeinkről, az advent, a karácsony, a hanuka kialakulásáról, megünnepléséről, megéléséről.

Fotók: archív