Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hollande: 750 francia katona harcol Maliban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. január 16. 8:40

Hétszázötven francia katona harcol Maliban a felkelők ellen, és továbbiak vesznek majd részt a műveletekben – mondta Francois Hollande francia elnök január 15-én, kedden az Egyesült Arab Emírségekben.

Az államfő Abu-Dzabiban nyilatkozott újságíróknak egy haditengerészeti támaszponton, ahol francia katonák állomásoznak. Elmondta, hogy a francia erők keddre virradóra újabb csapásokat mértek a lázadókra, és ezek a támadások elérték céljukat.

Hozzátette, hogy növelik csapataik létszámát Maliban, nemcsak a levegőben, de a szárazföldön is. Szükség esetén az Abu-Dzabiban állomásozó hétszáz francia katona egy részét is bevethetik, akárcsak az ott állomásozó hat Rafale vadászbombázót. Úgy vélekedett, hogy a Maliban telepítendő afrikai egységek csatarendbe állása egy hétig is eltarthat.

Az elnök kíséretében lévő Laurent Fabius külügyminiszter arról beszélt, hogy a Perzsa-öböl menti arab államok is segítik majd az iszlamisták elleni francia hadműveletet. A politikus ezt arra a kérdésre válaszolta, hogy vajon a francia katonák jelenléte nem ad-e nagyobb lendületet az al-Kaida nemzetközi terroristahálózatnak ahhoz, hogy újabb önkénteseket toborozzon Afrika muzulmánok lakta régióiban. Fabius szerint éppen ellenkezőleg, nemcsak Franciaországnak, de a többi államnak is harcolnia kell a terrorizmus ellen. Párizs fellépése nem bátorítja a terrorizmust, hanem szembeszáll vele.

A politikus szólt arról is, hogy január végén az etióp fővárosban, Addisz-Abebában adományozók ülnek össze, hogy pénzzel támogassák Afrika harcát az al-Kaidával rokonszenvező radikális iszlamista fegyveresek ellen. A Perzsa-öböl menti arab államok pedig tárgyalnak Franciaországgal arról, hogy miképpen járulhatnak hozzá ehhez az ügyhöz.