Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tovább szeretné fejleszteni a honvéd középiskolát az új igazgató

Szöveg: Szűcs László | Fotó: Tóth László és archív |  2020. április 3. 8:25

Április 1-jétől új igazgatója van a debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégiumnak. Kovács István alezredes pedagógusként kezdte pályafutását, majd 18 évig irányította a hódmezővásárhelyi helyőrségi zenekart. Az intézmény vezetőjeként – az eddigi történeti hagyományokat megőrizve – szeretné tovább fejleszteni az iskolát.

Bár az iskola igazgatói beosztásba a Honvédelmi Minisztérium Oktatási, Tudományszervező Főosztályáról érkezett, Kovács István alezredes leginkább a katonazene területéről lehet ismerős sokaknak, hiszen tizennyolc éven keresztül – 2001 júliusa és 2019 júliusa között – ő irányította a hódmezővásárhelyi helyőrségi zenekart. „Amikor az 1990-es évek végén pedagógusként dolgoztam Kisteleken, a művészeti iskola fúvószenekarának a karnagya is voltam. Több fesztiválon is részt vettünk, az egyiken felfigyelt a zenekarra a Magyar Honvédség akkori főkarmestere, Dohos László ezredes. Néhány hónappal később, 2000 decemberében kaptam tőle egy telefonhívást, amelyben megkérdezte, hogy vállalnám-e az 1990-ben megszüntetett hódmezővásárhelyi katonazenekar újjászervezését. Egyben felajánlotta a karmesteri beosztást is" – mondta Kovács István alezredes, hozzátéve: akkoriban ő már „kacsingatott az egyenruhás pálya felé", így örömmel vállalta el a feladatot. A zenekar végül 2002 májusában, az Ópusztaszeren megrendezett katonacsaládok országos találkozóján mutatkozott be a nagy nyilvánosság előtt.

1596077862

Az alezredes szerint a hódmezővásárhelyi helyőrségi zenekar rövid időn belül beilleszkedett a Magyar Honvédség többi katonazenekarának sorába, hamar megismerték őket mind Magyarországon, mind pedig külföldön, számos sikert értek el a különféle rendezvényeken és fesztiválokon. „Tizennyolc év alatt elértem karmesteri karrierem csúcsára, s ekkor megfogalmazódott bennem a váltás igénye" – mondta az alezredes, aki tavaly nyáron fogadta el prof. dr. Csikány Tamás ezredes, a HM Oktatási, Tudományszervező és Kulturális Főosztályvezetőjének ajánlatát és lett a minisztériumban a Magyar Honvédség kultúrájával foglalkozó kiemelt főtiszt.

1596077862

Aztán tavaly november 15-étől idén február végéig a debreceni honvéd középiskolába vezényelték szakmai gyakorlatszerzés céljából. „Ennek én nagyon örültem, hiszen soha nem titkoltam azt a vágyamat, hogy szeretnék a Honvédelmi Minisztérium terveiben szereplő, Hódmezővásárhelyen majdan létesítendő új honvéd középiskola igazgatója lenni, amihez nagyon jól jött a debreceni vezénylés, hiszen a Kratochvilban tényleg megismerhettem az iskolát, valamint a középfokú honvédelmi oktatás rendszerét. Aztán idén januárban a Magyar Kultúra Napi központi ünnepségen magához hívatott Benkő Tibor honvédelmi miniszter és felajánlotta a debreceni iskola igazgatói beosztását. Mint mondta: ki kell alakítani a honvéd középiskolák és kollégiumok rendszerét, amelyhez olyan szakemberre van szükségük, aki már évek óta ebben a rendszerben dolgozik. Így esett a választásuk a debreceni intézmény addigi igazgatójára, Berkecz Gáborra" – árulta el az alezredes.

1596077862

Kovács István iskolaigazgatóként az eddigi történeti hagyományokat megtartva szeretné tovább fejleszteni az intézményt. Mint fogalmazott: a Kratochvil ugyanolyan középfokú oktatási intézmény, mint Magyarország bármelyik másik középiskolája. Mindössze annyiban különbözik, hogy fenntartója a Honvédelmi Minisztérium. S bár a közeljövőben várhatóak változások az iskolában, ezek nem az igazgatói kinevezésével függenek össze. „Az iskola július 1-jétől többcélú szakképző intézményként működik tovább, azaz az új szakképzési törvény hatálya alá tartozik majd. Emiatt újra kell írnunk az alapító okitatot, valamint a szervezeti és működési szabályzatot, illetve a kiadandó kerettanterv alapján újra kell gondolnunk a pedagógiai és szakmai programunkat, valamint a kollégiumi nevelés kérdéseit" – hangsúlyozta.

1596077861

Mindemellett pedig – az elöljáró feladatszabásának megfelelően – folytatniuk kell az eddigi munkát, de ezzel párhuzamosan úgynevezett tudásbázis intézménnyé kell fejlődniük, azaz rendszerezniük kell az elmúlt években összegyűjtött tapasztalataikat, felhalmozott tudásukat és oktatási rendszerüket, amit majd át kell adniuk a jövőben létesítendő honvéd középiskolai rendszer számára. Ugyancsak a fenntartó elvárása az, hogy a továbbiakban is eredményesen folyjék a honvédelmi oktatás Debrecenben. „A Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium a Honvéd Kadét Program csúcsintézménye, ahol a növendékek életvitelszerűen, kötelező bentlakással szívják magukba a katonai pálya iránti elhivatottságot és a hazaszeretet. Célunk, hogy minél több növendékünk válassza a katonai pályát, azaz érettségi után az altisztképzésre, vagy a tisztképzésre jelentkezzen" – mondta az igazgató.